Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister Schippers stelt zorgbezuiniging Bonaire uit

Inwoners van Bonaire, St. Eustatius en Saba krijgen tot 1 juli nog niet te maken met bezuinigingen op hun zorgkosten. Dat heeft minister Edith Schippers (VWS) nog eens aan de Eerste Kamer laten weten.
Minister Schippers stelt zorgbezuiniging Bonaire uit
Foto: VWS

Eind december werd besloten dat per 2013 zou worden bezuinigd, met name op het verzekerde pakket voor tandheelkunde en fysiotherapie van inwoners van Caribisch Nederland. Daardoor zouden de fors gestegen zorgkosten moeten worden teruggedrongen.

Omvang bezuinigingen
Schippers besloot daarbij tot een overgangsregeling, waardoor lopende behandelingen konden worden voortgezet. Nu heeft ze ook besloten nieuwe behandelingen tot de zomer toe te staan. Politici op de eilanden toonden zich bezorgd over de omvang van de bezuinigingen en de volgens hen té snelle ingangsdatum. Lokale volksvertegenwoordigers noemden het besluit van Schippers uit december ‘onzalig en ontijdig’. Het uitstel dat Schippers woensdag bekendmaakte, is ‘uitstel van executie’ in de ogen van de oppositieleider op Bonaire, Robbie Beukenboom. ‘Aan de maatregelen verandert niets en dit blijft een harde klap voor de bevolking’, aldus Beukenboom.

Uitbouw gevangenis
Volgens de politicus zijn er andere manieren om te bezuinigen. ‘Nederland betaalt nu voor een uitbouw van de oude gevangenis in Kralendijk, terwijl er over enkele jaren een compleet nieuwe gevangenis zal worden gebouwd. Dat is weggegooid geld.’

Verdwijnen
Ook Eerste Kamerleden tonen zich na overleg met Schippers nog bezorgd. Zij hopen dat Schippers wederom in overleg gaat met de eilanden om te kijken of er toch niet anders kan worden bezuinigd op de zorg. Door de huidige maatregelen zouden de tandheelkundige zorg en de fysiotherapie weleens van de eilanden kunnen verdwijnen, vrezen zij. Bovendien zijn veel mensen op de Cariben te arm om deze zorg zelf te kunnen betalen.

Uitgaven
Schippers liet eerder al weten voor Caribisch Nederland geen uitzondering te kunnen maken, als op het vasteland ook zoveel op de zorg wordt bezuinigd. Ze snapt dat de maatregelen als ingrijpend kunnen worden ervaren. Tegelijkertijd is het wel noodzakelijk omdat de zorgkosten op de eilanden snel stijgen: in 2011 werd er 60 miljoen euro uitgegeven, in 2012 al 80 miljoen. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.