Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Minister Schippers wil numerus fixus geneeskunde aanpassen’

De numerus fixus voor de studie geneeskunde wordt aangepast. De loting wordt afgeschaft, waardoor meer kan worden geselecteerd op kwaliteit en meer studenten kunnen worden toegelaten. Dat meldt RTL Nieuws vrijdag.
‘Minister Schippers wil numerus fixus geneeskunde aanpassen’

Een wetsvoorstel van minister van VWS Edith Schippers (VVD) hierover wordt vrijdag in de ministerraad besproken. In het regeerakkoord was afgesproken de numerus fixus helemaal af te schaffen, maar zo ver wil Schippers volgens RTL Nieuws nu niet gaan.

Motivatie

Er blijft een limiet op het aantal nieuwe studenten. Het voorstel moet vooral ruimte bieden om nieuwe studenten te selecteren op eindexamencijfers en motivatie. Vorige week berichtten de GPD-dagbladen ook al dat er zou worden gesproken over het afschaffen van de numerus fixus. Premier Mark Rutte (VVD) zou het punt van de agenda hebben geschrapt toen bleek dat het was uitgelekt. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld © anp xtra Lex van Lieshout)

lees meer:

Loslaten numerus fixus niet haalbaar

Einde aan numerus fixus binnen vijf jaar

Faculteiten niet klaar voor opheffen numerus fixus

RVZ: schaf numerus fixus over vijf jaar af

2 REACTIES

  1. Hoog tijd dat de numerus fixus verdwijnt. Maar de gedachte van de poortselectie is dan weer jammer. Selectie op cijfers is slechts een aanwijzing dat iemand over voldoende verstandelijke vermogens bezit om de opleiding te kunnen afronden. Maar het zegt niets over talent en passie voor het vak. Ook met het aan de poort meten van motivatie moet men oppassen. Het kan iets zeggen over het vermogen om wenselijke antwoorden te geven. Een werkelijk duurzame oplossing zit in het opheffen van de numerus fixus in combinatie met een inhoudelijke selectie in de eerste fase van de studie. Want wie zegt dat een “hakken-over-de-sloot-vwo-er” niet een uitermate efficiënt en getalenteerd medicijnen student kan blijken te zijn?

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.