Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ministerie investeert miljoen in verpleeghuiszorgonderzoek

Redacteur Zorgvisie
Het ministerie van VWS geeft een subsidie van in totaal een miljoen euro voor onderzoek naar ouderen in verpleeghuizen. Het universitair netwerk voor de care sector Zuid-Holland (UNC-ZH), waar het LUMC onder valt, en het universitair netwerk ouderenzorg UNO-UMCG ontvangen beiden een half miljoen subsidie.
pillen en geld.fotolia.gif
Foto: Fotolia

Dat schrijven het UMCG en de Zorgkrant. Het LUMC onderzoekt onder meer wat ervoor zorgt dat ouderen in verpleeghuizen zich beter gaan voelen. Zo bekijken onderzoekers of paracetamol kan bijdragen aan hoe goed de ouderen zich voelen, of bijvoorbeeld een dagelijks bezoek aan de zonnebank. Daarnaast gaat het netwerk in Zuid-Holland de subsidie gebruiken om een digitaal platform te maken waarop revalidatie van ouderen kan worden onderzocht. Daarop kunnen verschillende revalidatiemethoden van zorginstellingen met elkaar worden vergeleken.

Verpleeghuisonderzoek UNO-UMCG
Het UMCG geeft aan dat de subsidie gaat worden ingezet om de ‘minimum dataset dementie’ verder te ontwikkelen. Op deze database wordt het verloop van dementie bij mensen met de ziekte bijgehouden, zodat passende zorg kan worden verleend. Daarbij onderzoekt het netwerk UNO-UMCG direct welk effect zorginnovaties hebben op het psychofarmacagebruik en het structureel meten van pijn bij mensen met dementie. Daarnaast gebruikt het netwerk de subsidie voor onderzoek naar de nut en noodzaak van medicatie ter voorkoming van hart- en vaatziekten bij verpleeghuisbewoners. Dat is volgens het UMCG belangrijk, omdat nog niet is aangetoond dat medicatie hoe dan ook meerwaarde heeft.

Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven. >> Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.