Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mislukte fusie ZonMw en NWO kostte 8 ton

Bert Bukman
De afgeketste fusie van onderzoeksinstituten ZonMw en NWO heeft 800.000 euro gekost. Dit laat minister Hugo de Jonge weten aan de Tweede Kamer.
Minister Hugo de Jonge van VWS
Minister Hugo de Jonge: ‘Het kan niet zo zijn dat we op één plek te veel zorg leveren en dat op een andere plek mensen verstoken blijven van zorg.' Foto: VWS

Het grootste deel van de kosten van de mislukte fusie van ZonMw en NWO hangt samen met de integratie van bedrijfsvoeringsprocessen en van de ict-systemen van beide organisaties, aldus De Jonge. Het bedrag van 8 ton is uitgegeven over een aantal jaren.

Het plan voor de fusie dateert uit 2015, aldus de brief van de minister. Feitelijk zou het daarbij gaan om een ‘inbedding’ van ZonMw in NWO. Dit met als doel om meer en beter multi-disciplinair onderzoek te kunnen doen. Dit bleek uiteindelijk niet haalbaar.

Niet wenselijk

Verschillen in cultuur speelden geen rol bij het mislukken van de fusie, aldus De Jonge. De taken en werkwijzen van de beide organisaties liepen te ver uiteen. En ook de verdeling over de ministeries van OCW en VWS bleek voor zoveel problemen te zorgen dat een samengaan niet wenselijk was.

De doelstelling van multi-disciplinaire en domeinoverstijgende samenwerking blijft wel overeind, aldus De Jonge. ‘Wij hebben NWO en ZonMw gevraagd om de bestaande samenwerkingsovereenkomst op medische wetenschappen en zorgonderzoek per 1 januari 2019 te actualiseren als alternatief voor een wettelijke integratie.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.