Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MMC zet in op telezorg voor hartfalen

Bert Bukman
Telerevalidatie werkt, vaak zelfs beter dan revalidatie in het ziekenhuis. Daarom heeft het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Eindhoven een nieuw programma opgezet voor ernstig zieke patiënten met hartfalen en COPD.
Telerevalidatie
Getty Images / iStock

Telerevalidatie van hartpatiënten, waarbij de patiënt digitaal en in eigen tijd een herstelprogramma volgt, valt vanaf 2019 in het basispakket. Daarnaast wordt volgend jaar een landelijke richtlijn voor telerevalidatie van kracht.
Cardioloog en sportarts Hareld Kemps van het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Eindhoven spreekt van een ‘belangrijke stap op weg naar meer zorg op afstand en zelfmanagement, waarmee we 30 tot 40 procent voortijdige sterfgevallen kunnen voorkomen.’

Te weinig motivatie

Het telerevalidatieprogramma van het MMC is opgezet omdat reguliere revalidatieprogramma’s niet altijd aanslaan. ‘Te weinig motivatie, te lange reisafstand of niet de tijd vinden twee keer per week gedurende enkele maanden oefeningen in groepsverband in het ziekenhuis te volgen,’ aldus Kemps.
Uit onderzoek blijkt dat telerevalidatie werkt. Vaak zelfs beter dan de reguliere variant. Ook zijn de kosten voor werkverzuim lager dan bij patiënten die de revalidatie in het ziekenhuis volgen. ‘Je mag concluderen dat de resultaten uit de diverse onderzoeken zorgverzekeraars ervan hebben overtuigd om telerevalidatie voor hartpatiënten  te vergoeden.’

Telerevalidatie voor hartfalen en COPD

Sinds vorig jaar zet het MMC telerevalidatie ook in bij patiënten met zowel chronisch hartfalen als COPD. Gezien het hoge risico op heropname bij deze ernstig zieke patiënten is het Remote Patiënt Management (RPM)-programma ontwikkeld. Werden COPD en hartfalen voorheen door cardiologen en longartsen los van elkaar behandeld, in RPM zijn de zorgpaden voor beide ziektes geïntegreerd.
Patiënten krijgen een aantal sensoren en devices mee naar huis. Zij registreren dagelijks vitale waarden als bloeddruk, gewicht, saturatie, hartfrequentie en eventuele klachten. Iedere dag is er monitoring door een multidisciplinair team van cardiologen, longartsen en verpleegkundig specialisten.
De casemanager bekijkt de data. Zij consulteert bij overschrijding van de grenswaarden de longarts en de cardioloog tijdens het multidisciplinair overleg. Blijft de ziekte stabiel, dan wordt de frequentie van de metingen aangepast.

Lees meer over telerevalidatie in het MMC in Zorgvisie ict magazine.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.