Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Mogelijk onnodige hersenoperaties in MST

Mark van Dorresteijn
Mogelijk dertien mensen hebben in het Medisch Spectrum Twente onnodig een hersenoperatie ondergaan. Dat blijkt uit een onderzoek van het ziekenhuis. Externe onderzoekers gaan de gevallen verder onderzoeken.
Mogelijk onnodige hersenoperaties in MST

De operaties werden uitgevoerd na een diagnose van voormalig neuroloog Ernst Jansen Steur, die vandaag voor de rechter verschijnt. Hij zou foute diagnoses hebben gesteld waardoor patiënten ernstige schade opliepen. De ex-arts vertelde patiënten dat zij ernstige ziektes als parkinson, MS of Alzheimer hadden terwijl dat niet zo was.

Onderzoek Jansen Steur

Het onderzoek richtte zich op 120 patiënten van Steur. ‘Bij 13 van hen bestaan op basis van de beschikbare gegevens vraagtekens of Jansen hen wel op terechte gronden voor operatie heeft doorverwezen’, staat in een verklaring van het ziekenhuis. Een neurochirurg die betrokken was bij de operaties, voert tijdelijk zijn werkzaamheden niet meer uit.

Aangifte

Letselschadespecialist Yme Drost, die aangifte gaat doen tegen twee neurochirurgen, noemt de zaak een beerput, die nog altijd niet is geleegd. Hij deed in november vorig jaar al aangifte omdat Jansen Steur bij één van zijn cliënten mogelijk onnodig een biopt uit de hersenen liet nemen. Daarbij zou 12,5 kubieke centimeter hersenmateriaal zijn weggehaald.

Drost haalt uit naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg. ‘De inspectie heeft weer stilgezeten en uit zichzelf niets gedaan. Ook niet nadat vorig jaar de mogelijke misstanden rondom neurochirurgische ingrepen via de media bekend werden.’ Bij de regionale tak van de inspectie moeten volgens hem koppen gaan rollen. De Inspectie wilde niet inhoudelijk reageren.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP Koen van Weel)

1 REACTIE

  1. Nou moet deze persoon zo nodig door het stof?
    Maar moeten we niet door deze regels heen kijken?
    We worden nl beloond met al die acties, die gedaan worden!
    Beloon nou die mensen die amper een inkomen genereren, daar ze bepaalde acties niet nodig achten en in het belang van de patient denken

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.