Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mogelijk ook missers na vertrek Jansen Steur

Redactie Zorgvisie
De neurochirurg die samenwerkte met de in opspraak geraakte neuroloog Ernst Jansen Steur, heeft mogelijk na diens vertrek uit het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente, nog iemand ten onrechte geopereerd. Deze patiënt onderging in 2005 een hersenbiopt, maar na een second opinion van een arts uit een ander ziekenhuis, blijkt dit ten onrechte te zijn gebeurd. Dat heeft letselschade-expert Yme Drost gisteren gemeld.
Mogelijk ook missers na vertrek Jansen Steur

De man heeft sinds de operatie last van geheugenproblemen. ‘Het Medisch Spectrum Twente moet deze zaak gaan onderzoeken. Misschien staat deze zaak niet op zichzelf en heeft de neurochirurg, ook na het vertrek van Jansen Steur, nog steeds operaties op basis van verkeerde diagnoses uitgevoerd’, aldus Drost.

Klakkeloos
De neurochirurg opereerde op verzoek van Jansen Steur toen deze nog bij het ziekenhuis werkte. Tegen hem is ook aangifte gedaan. ‘Hij had zijn eigen verantwoordelijkheid moeten nemen en niet klakkeloos moeten aannemen wat Jansen Steur zei’, vindt Drost.

Beerput
Jansen Steur heeft mogelijk ten onrechte 13 mensen doorverwezen, waardoor zij een hersenoperatie ondergingen terwijl dat niet nodig was. Daarnaast hebben zich in totaal 200 mensen gemeld die mogelijk slachtoffer zijn van de neuroloog. ‘Ik vrees dat de beerput nog lang niet open is’, zegt Drost. 

Strafzaak
Justitie in Almelo heeft de zaak tegen Jansen Steur al “de grootste medische strafzaak ooit in Nederland” genoemd. Het OM verdenkt de specialist van 21 strafbare feiten. Zo zou een vrouw zelfmoord hebben gepleegd nadat ze ten onrechte te horen had gekregen dat ze alzheimer had. Ook twee andere vrouwen en zes mannen hoorden de diagnose alzheimer, parkinson of MS, terwijl ze die ziekte helemaal niet hadden.

Medicijnen
De neuroloog wordt verder verdacht van het valselijk voorschrijven van medicijnen, het stelen van receptenblokken van een collega en van zichzelf valselijk verdovende middelen voorschrijven. Ook verduisterde de man 88.000 euro van een stichting voor wetenschappelijk onderzoek, waarvan hijzelf 5 jaar lang voorzitter was. Jansen Steur vertrok eind 2003 bij MST, maar werkte daarna nog bij twee ziekenhuizen in Duitsland.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.