Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mogelijke verwisseling sperma bij MCA

ALKMAAR - Het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) heeft mogelijk bij twee echtparen per ongeluk sperma verwisseld. Dit heeft het ziekenhuis gisteren zelf bekendgemaakt.

De mogelijke verwisseling is onlangs geconstateerd. Het ziekenhuis heeft bij de twee echtparen voorzorgsmaatregelen genomen. Wat deze maatregelen precies zijn en of het een abortus betreft, wil het ziekenhuis niet prijsgeven. “Daar doen we geen mededelingen over”, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis in het Nederlands Dagblad. “Maar reken maar dat we deze echtparen heel goed begeleiden. Het is heel moeilijk als je jarenlang met een kinderwens bezig bent, je nu hiermee wordt geconfronteerd.”

Inseminatie

De twee echtparen ondergingen een zogenoemde intra-uteriene inseminatie (iui), waarbij zaadcellen direct in de baarmoeder worden ingebracht. Wanneer dit gebeurde, wil het ziekenhuis niet bekendmaken. Bij iui worden de beste zaadcellen geselecteerd en rechtsreeks in de baarmoederholte geïnsemineerd. De zaadcellen zijn dan dichter bij de plaats van bevruchting.

Kleurcodering

De iui-procedure is gebaseerd op reageerbuizen met naam, geboortedatum en kleurcodering, aldus het ziekenhuis. Een patiënt heeft een unieke kleurcodering en een eigen rek. Per ruimte vonden per tijdseenheid in het MCA hierbij altijd twee bewerkingen plaats. De twijfel is ontstaan, doordat een van de rekken achteraf anders stond dan gebruikelijk, zo meldt het MCA.

Kleine kans

De kans dat er daadwerkelijk een verwisseling heeft plaatsgevonden, is zeer klein, aldus gynaecoloog Yvonne van Kasteren bij het MCA. “De betreffende laborant zag dat zaken anders stonden dan normaal. Hij weet vrijwel zeker dat de kleurcodes niet zijn doorbroken, maar omdat er twijfel bestond doordat het rekje een kwartslag stond gedraaid, hebben wij het behandeld als een verwisseling. Als er wel echt een verwisseling heeft plaatsgevonden, zouden de gevolgen afschuwelijk zijn.” Ook Van Kasteren wil niet zeggen wat er precies is ondernomen om de fout ongedaan te maken.

Inspectie

Er zijn procedurele maatregelen genomen om in de toekomst verwisseling van reageerbuizen uit te sluiten. Nu mag in het ziekenhuis volgens Van Kasteren per tijdseenheid nog maar één bewerking per ruimte plaatsvinden. Het incident is inmiddels gemeld aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Voor echtparen die ongerust zijn geworden over hun behandeling, heeft het MCA een telefoonnummer opengesteld. (Nederlands Dagblad)

Lees ook:

Veld geschokt over omvang medische missers

Ziekenhuizen verzwijgen medische missers

‘Zorgverleners moeten eerlijker worden over fouten’

Melden missers verbeter veiligheid niet

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.