Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Mondriaan bezuinigt tien miljoen op personeel

Het bestuur van Mondriaan heeft haar bezuinigingsmaatregelen voor 2013 aan de medewerkers bekendgemaakt. De bezuiniging van 10 miljoen euro bestaat voornamelijk uit personele kosten.
Mondriaan bezuinigt tien miljoen op personeel

Met de huidige plannen heeft het concernteam de in november 2012 aangekondigde reductie van 150 fte teruggebracht naar ongeveer 100 fte van de in totaal 1754 fte. De maatregelen hebben vooral gevolgen voor de ondersteunende diensten en het aantal managers wordt gereduceerd. Mondriaan ziet mogelijkheden om de productiviteit te verhogen. Door het bundelen van afdelingen en het nog verder standaardiseren van administratieve processen kan de efficiency vergroot worden, zo schrijft de leiding van de instelling. Ook worden diverse projecten uitgesteld of stopgezet.

Gedwongen ontslagen
Er kan nu nog geen duidelijkheid worden geboden op individueel niveau. De plannen liggen voor advies bij de medezeggenschap. Na de adviesperiode neemt het concernteam begin maart een definitief besluit. Medewerkers op wie de maatregelen betrekking hebben, worden dan zo snel mogelijk geïnformeerd. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Medewerkers worden maximaal begeleid naar ander werk of gestimuleerd om gebruik te maken van regelingen om eerder te stoppen met werken.

De zorg ontzien
Mondriaan schrijft: ‘Beslissingen zijn op basis van (strategische-) prioriteitenstelling genomen en hebben een structureel karakter. Mondriaan richt zich op haar kerntaak: het verlenen van specialistische geestelijke gezondheidszorg. De zorg wordt zoveel mogelijk ontzien.’

1 REACTIE

  1. Als het water aan de lippen komt, worden mijn smeekbeden EINDELIJK verhoord. Ja, het woord efficiency in verpleeg en verzorgingstehuizen is gevallen; bij Mondriaan en nu nog de rest van de 3000 verpleeghuizen in Nederland. Komen we zonder de patienten tekort te doen toch makkelijk aan miljarden besparingen.
    Maar gemakzuchtig als de bestuurderen van deze instellingen zijn, doet men dat voornamelijk en ondoordacht met personeel reduceren; dat nu juist is fout. Wat je door efficiencyverbetereingen aan personeel bespaard (is tientallen jaren niet gebeurd) moet je ten goede laten komen van de patienten. Nee, echte efficiency besparingen in de werkwijze levert al heel en heel veel op.
    Kom nog bijna dagelijks in een verpleegtehuis waar een dure kracht echt de hele dag (op 40 patienten) zit te plannen EN NIKS MEER. Honderden software instellingen kun je voor weinig geld (enorme concurrentie) een softwarepakketje voor personeelsplanning leveren; dan is die juffrouw een uur of minder per dag kwijt. Maar het is vaak, weerstand tegen de veranderingen en zo hebben we het altijd gedaan. Maar goed dat komt ook nog wel als het water maar hoog genoeg komt; maar dat is dan schandalig laat. Maar er zijn nog veel en veel meer efficiency verbeteringen; massa’s

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.