Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

MST verlengt wachttijden voor VGZ-cliënten

Redacteur Zorgvisie
Het Medisch Spectrum Twente (MST) stelt voorlopig langere wachttijden in voor patiënten die bij VGZ zijn verzekerd. De reden daarvoor is dat het budget voor VGZ-verzekerden op is.
MST.openingjuni2016.jpg

Volgens het MST is het budget op, omdat er een grotere zorgvraag is van VGZ-verzekerden dan verwacht. ‘MST heeft met alle verzekeraars voor 2016 een overeenkomst kunnen sluiten, maar constateert dat de zorgvraag van VGZ-verzekerden ook in 2016 groter is dan VGZ heeft ingekocht bij MST’, schrijft het Twentse ziekenhuis in een verklaring. Op dit moment is er volgens MST een tekort van 4 miljoen euro. Er zou al weken overleg zijn geweest tussen het ziekenhuis en de zorgverzekeraar, maar er is nog geen passende oplossing gevonden.

Wachttijden verlengen
Om ervoor te zorgen dat er geen zorg wordt geleverd op eigen kosten, stelt het ziekenhuis daarom nu langere wachttijden in voor de 1500 verzekerden van VGZ bij MST die geen spoedeisende hulp nodig hebben. Kinderen, zwangere vrouwen en patiënten die mogelijk een ernstige aandoening hebben kunnen nog wel bij het MST terecht. Het ziekenhuis geeft aan dat er al jarenlang budgetproblemen zijn met VGZ.

Reactie VGZ
De zorgverzekeraar laat weten dat MST andere voorwaarden wilde dan andere ziekenhuizen waarmee contracten zijn afgesloten. ‘Het ging daarbij niet per se om meer geld’, zegt woordvoerder Jaap de Bruijn. ‘Met andere ziekenhuizen hebben we een doorleverplicht afgesproken, maar met MST niet. Daardoor wisten we allebei dat er een situatie zou kunnen ontstaan waarbij het budget op was en er langere wachttijden werden ingesteld.’ De verzekeraar heeft aangegeven het budget wat te willen verhogen, maar daar is het ziekenhuis niet op ingegaan. Omdat al duidelijk was dat het budget op zou kunnen raken, heeft VGZ voor 2016 extra zorg ingekocht bij andere ziekenhuizen in de regio. ‘Bijvoorbeeld bij de Ziekenhuisgroep Twente in Almelo en Hengelo. Patiënten die nu niet terecht kunnen bij MST, kunnen daarheen worden doorverwezen voor planbare zorg.’

Onderhandelingen MST en VGZ 2017
Omdat er geen doorleverplicht is en er een hard budgetplafond is afgesproken, ligt het overleg voor 2016 stil. Wel geeft VGZ aan dat het aanbod om het budget te verhogen nog steeds geldt.
Voor 2017 lopen de onderhandelingen nog, maar VGZ verwacht geen problemen. De Bruijn: ‘De afspraken zijn nog niet rond, maar we zijn gewoon in gesprek. We hopen in elk geval dat we voor volgend jaar een reguliere afspraak kunnen maken met MST.’

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

2 REACTIES

  1. VGZ wil voor hun verzekerden niet medische zorg vergoeden in het MST, het ziekenhuis waar hun patiënten primair naar toe willen. Zelfde zorg wordt wel vergoed als patiënten naar een ziekenhuis 28 km. verderop gaan. De kosten worden door VGZ dan alsnog betaald. Wat schiet de VGZ verzekerde daar nu mee op?

  2. Lees alle reacties
  3. Blijft toch een raar fenomeen; je bent ergens verzekerd waarbij je volgens je polisvoorwaarden bij alle gecontracteerde zorgaanbieders terecht kan. Maar blijkt dat degene waaraan je je premie betaald aan de achterkant andere afspraken maakt met zorgaanbieders, dan dat ze je jou aan de voorkant beloven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.