Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MST zet telemonitoring in voor patiënten met hartfalen

Mark van Dorresteijn
Om patiënten zoveel mogelijk in de thuisomgeving te verzorgen, breidt het Thoraxcentrum van Medisch Spectrum Twente (MST) zijn begeleidingsprogramma uit met een telemonitoringdienst.
MST zet telemonitoring in voor patiënten met hartfalen

Bij het gebruik van de dienst meet de patiënt thuis zijn gewicht en bloeddruk en maakt eventueel een ECG. Deze gegevens worden beschikbaar gesteld aan de cardioloog en zijn team binnen MST. De zorgverlener kan via een druk op de knop vanuit het eigen informatiesysteem inzicht krijgen in deze gegevens, verzameld door de hartfalenpatiënt. Deze interpreteert de gegevens en onderneemt indien nodig actie.

Chronisch hartfalen

Chronisch hartfalen is een ziekte met grote impact: het komt veel voor en verandert het leven van deze patiënten enorm. Het absolute aantal patiënten met chronisch hartfalen zal in de komende jaren exponentieel toenemen. Landelijke cijfers van het RIVM geven een verwachte toename van ruim veertig procent in 2025 aan. Belangrijke redenen hiervoor zijn dat de Nederlandse bevolking vergrijst en dat de kwaliteit van leven van patiënten met hartfalen duidelijk is verbeterd door de verdere ontwikkeling van medische techniek.

Minder bezoeken

Voor een patiënt met chronisch hartfalen heeft deze begeleiding thuis het voordeel dat het aantal bezoeken aan de polikliniek in MST vermindert, minder mobiele patiënten kunnen op eenvoudige wijze thuis gevolgd worden. Tevens worden belangrijke gegevens van patiënten dagelijks gevolgd, waardoor sneller kan worden gereageerd indien zich veranderingen voordoen.

Opvangen groei

Voor MST is het verder van belang dat door patiënten met chronisch hartfalen in de thuissituatie te begeleiden de toenemende zorgvraag door de groei van deze patiëntengroep gedeeltelijk kan worden opgevangen. Het MST kan met telemonitoring een grotere groep patiënten eenzelfde kwaliteit van begeleiding in hun ziektetraject bieden.

Door inzet van telemonitoring wordt de zorg centraal rondom de patiënt met chronisch hartfalen geregeld. Het biedt mogelijkheden om het zelfmanagement van patiënten te versterken en de kwaliteit en uitkomsten van zorgverlening te verhogen en voor meer patiënten beschikbaar te maken. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Telemonitoring helpt niet bij hartfalen

‘Telemonitoring wordt overhyped’

Telemonitoring verbetert kwaliteit van leven

Philips zet in op constante monitoring patiënten

Inschrijving Spider Award

Uw vernieuwende ICT-project aanmelden voor de Spider Award? Het kan nog tot eind september. Meer informatie en aanmelden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.