Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mutatie virus houdt huis in Westfriesgasthuis

Mario Gibbels
Een virus heeft het computersysteem van het Westfries Gasthuis in Hoorn gisteren praktisch geheel ontwricht.
Mutatie virus houdt huis in Westfriesgasthuis

Het ziekenhuis beperkt zich nu enkel tot spoedoperaties en de poliklinieken tot patiënten die acute zorg nodig hebben. Het virus is vermoedelijk net voor het afgelopen weekeinde het computernetwerk van het ziekenhuis binnengedrongen, aldus het Westfriesgasthuis.

Virus

Afgelopen dinsdag begon het systeem duidelijk kuren te vertonen, de dag daarop lag het goeddeels plat. Het systeem was buitengewoon traag geworden. Bovendien bleek het computervirus gebruikersnamen in het systeem op te sporen en die willekeurig aan wachtwoorden te koppelen. Omdat het computersysteem gebruikersaccounts blokkeert na vijf mislukte invoerpogingen, bleken veel ziekenhuismedewerkers woensdag niet meer in te kunnen loggen.

Mutatie

Uit verschillende scans is duidelijk geworden dat het om een mutatie gaat van een virus dat eerder dit jaar voor het eerst opdook. Hoe het virus het netwerk van het Westfriesgasthuis kon binnendringen is nog onduidelijk. Externe en interne ICT-deskundigen zijn dit aan het onderzoeken. Het Westfriesgasthuis heeft woensdag de andere ziekenhuizen gewaarschuwd voor het virus.

Operaties uitgesteld

Het Westfriesgasthuis heeft één operatiekamer permanent operationeel gehouden en enkele tientallen operaties uitgesteld. De achterstand wordt de komende dagen zo veel mogelijk weggewerkt. Er bestaat geen gevaar dat door het virus vertrouwelijke patiëntgegevens op straat belanden. Het systeem is op dat punt 100 procent waterdicht, aldus het ziekenhuis dat hoopt vandaag weer normaal te kunnen functioneren. (bron: anp) (ICTzorg – Mario Gibbels / Twitter)

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.