Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Nachtdienst-oproep FNV is te voorbarig’

De oproep van de FNV aan verpleegkundigen om zich te melden als zij borstkanker hebben en in nachtdiensten hebben gewerkt, heeft tot veel reacties geleid. De reden voor de oproep was een onderzoek waaruit zou blijken dat nachtdiensten de kans op kanker vergroten. Volgens deskundigen is de oproep overhaast.

De FNV wil gaan onderzoeken of het mogelijk is om schadeclaims in te dienen. In Denemarken kregen tien vrouwen recent een schadevergoeding.

De KWF Kankerbestrijding vindt de oproep te voorbarig, omdat er diverse onderzoeken zijn gedaan naar de relatie tussen nachtwerk en borstkanker, maar dit verband nooit is gevonden. KEF is daarom van mening dat deze oproep onnodig onrust veroorzaakt. Het Nederlands Kanker Instituut (NKI) noemt de actie van FNV prematuur, omdat er wetenschappelijk nog niet is vastgesteld dat werken ’s nachts werken borstkanker veroorzaakt. Uit een onderzoek dat vorig jaar aan het Karolinska Instituut in Stockholm werd gehouden zou zelfs blijken dat de kans op borstkanker helemaal niet toeneemt. Het wachten is nu op een rapport van het kankeronderzoekcentrum van de Wereldgezondheidsorganisatie (IARC), dat in de zomer zal verschijnen. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Woonzorgcentrum Sint Elisabeth schrapt nachthulp

Babysterfte in ziekenhuis ’s nachts hoger

‘Nachtelijke spoedhulp te duur’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.