Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nationaal eHealth Living Lab gaat apps onderzoeken

Bert Bukman
In Leiden opent binnenkort het Nationaal eHealth Living Lab zijn deuren. Doel is volgens hoogleraar Niels Chavannes het kaf van het koren te scheiden in de honderdduizenden gezondheidsapps.
eHealth Living lab
Fotolia

Niels Chavannes, hoogleraar e-health-toepassingen in Leiden, meldt dit in het televisieprogramma Nieuwsuur. Volgens hem zijn er ongeveer 325.000 e-health-apps beschikbaar, waarvan het grootste deel nooit goed is onderzocht. Hij wil dat in het Nationaal eHealth Living Lab het kaf van het koren wordt gescheiden.

Een groep van ongeveer 20.000 studenten moet de apps gaan testen en beoordelen. Niet alleen of de informatie klopt, maar ook of deze begrijpelijk is. ‘Na een paar jaar moeten we dan een heel eind zijn,’ aldus Niels Chavannes. ‘Er komen elke dag een paar honderd apps bij, dus het is nooit af. Maar het is goed dat we nu ergens beginnen.’

Stoppen met roken

De apps die met een goede beoordeling uit de test komen, moeten een keurmerk krijgen. Met de beoordelingen wil het Nationaal eHealth Living Lab een Europese standaard zetten.

Het keurmerk moet volledig onafhankelijk zijn, vindt Chavannes. ‘Apps van fabrikanten zijn bijvoorbeeld nooit onafhankelijk. British Tobacco heeft bijvoorbeeld een paar apps om van het roken af te komen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat die een goede beoordeling krijgen.’

De oprichting van het Nationaal eHealth Living Lab valt niet los te zien van de snelle ontwikkelingen in de markt van e-health. Bedrijven als Apple investeren miljarden in deze markt.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.