Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederland beste zorgsysteem mede dankzij goede eHealth score

Mario Gibbels
Nederland heeft het beste zorgsysteem in Europa en dat is onder meer te danken aan een goede score op het gebied van eHealth. Dat blijkt uit een vergelijking van nationale zorgsystemen, de Euro Health Consumer Index (EHCI), door de Health Consumer Powerhouse.

De subcategorie eHealth is sinds 2008 toegevoegd aan de index. Het gaat daarbij om de ‘penetratie’ van het EPD, het elektronisch uitwisselen van gegevens tussen medische professionals, de mogelijkheid voor patiënten om direct hun labuitslagen via internet te bekijken, de mogelijkheid voor patiënten om online afspraken te maken, online toegang tot gegevens bij de zorgverzekeraar en het elektronisch voorschrijven van medicatie.

Nederland scoort goed op de onderdelen EPD penetratie, elektronische uitwisseling gegevens en elektronisch voorschrijven. Bij de overige drie criteria scoort Nederland gemiddeld. Hiermee komen Nederland en Denemarken als beste uit de bus bij de subcategorie eHealth.

EHCI merkt in haar rapport op dat in heel Europa de gezondheidszorg nog een lange weg heeft te gaan als het gaat om de toepassing van ict. Geen enkel land scoort een goed op alle zes de criteria van de subcategorie eHealth. (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.