Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederland derde op Europese ranglijst slokdarmkanker

Annelies Vermeulen
Nederland staat derde op de ranglijst van Europese landen waar slokdarmkanker veel voorkomt. Dat heeft het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vandaag bekendgemaakt.
Nederland derde op Europese ranglijst slokdarmkanker

Volgens statistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie krijgen jaarlijks 5,8 op de 100.000 mensen in Nederland slokdarmkanker. Het gemiddelde in Europa is 3,3 op de 100.000 mensen.

Nieuwe gevallen

Het aantal nieuwe gevallen in Nederland stijgt en is sinds 1990 verdubbeld; 1400 van hen zijn man. Volgens het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is het nog niet duidelijk waarom het aantal gevallen van slokdarmkanker in Nederland stijgt, maar wetenschappelijk onderzoek toont aan dat voeding en leefstijl een sterk verband hebben met het risico op slokdarmkanker. In Nederland stijgt vooral de vorm van slokdarmkanker die veroorzaakt wordt door overgewicht.

Klachten

Vijf jaar na de diagnose is nog 7,8 procent van de mannen in leven. Bij de vrouwen ligt dat percentage op 10,2. De ziekte is zo gevaarlijk omdat mensen pas in een laat stadium klachten krijgen. Dan kunnen artsen er vaak weinig meer aan doen.

Europese ranglijst

In de ranglijst van Europese landen waar slokdarmkanker het meeste voorkomt staan het Verenigd Koninkrijk en Ierland bovenaan met respectievelijk 6,4 en 5,9 gevallen per 100.000 mensen. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Sterftecijfer lager dankzij slokdarmcentrum

Twintig ziekenhuizen onderzoeken samen prostaat- en blaaskanker

‘Huisarts moet grotere rol spelen bij kanker’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.