Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Nederland heeft laagste eigen betalingen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Nergens in Europa betalen burgers minder uit eigen zak voor de kosten van zorg. Dat blijkt uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Nederland heeft laagste eigen betalingen
Foto: ANP

De WHO publiceert eens in de drie jaar een rapport over de staat van de gezondheidszorg in Europa. Tot Europa behoren niet alleen de landen van de Europese Unie, maar ook de landen die behoorden tot de voormalige Sovjet Unie en Turkije en Israel. Het gaat om 53 landen met 900 miljoen inwoners.

Eigen betaling
Opvallende bevinding uit het European Health Report 2012 is dat in Nederland de eigen betalingen de laagste van alle 53 landen zijn. Nederlanders betalen 5,7 procent van de zorgkosten uit eigen zak. Het Europese gemiddelde ligt op 23 procent. Vergelijkbare landen als Duitsland en Engeland zitten rond de tien procent. België scoort twintig procent. Van de West-Europese landen zijn de eigen betalingen in Zwitserland het hoogst: de Zwitsers betalen circa dertig procent van de kosten zelf. Maar in de armere landen in het Oosten van Europa en in de voormalige SU-landen ligt het percentage nog veel hoger: Azerbeidzjan spant de kroon met tachtig procent.

Rechtvaardige verdeling
De WHO gaat er vanuit dat als de overheid meer dan zes procent van het bruto binnenlands product (bbp) besteedt aan gezondheidszorg, dat burgers dan voor een duurzame en rechtvaardige verdeling van de zorgkosten tot maximaal 15-20 procent zelf kunnen betalen. In Nederland gaat 11,9 procent van het bbp naar de gezondheidszorg. Volgens de WHO kunnen Nederlanders dus best meer zelf betalen. Dat advies komt overeen met dat van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ). De RVZ adviseerde deze week eigen betalingen per verrichting in te voeren om het kostenbewustzijn van Nederlanders te vergroten.

6 REACTIES

 1. Gezien alles wat om mij heen geplunderd en als een parasiet uitgehold wordt in de zorg, zijn de kosten sowieso uberhaupt niet nodig.
  Voorbeeelden te over!(mobiele scooter etc.)
  Sta een strenger beleid voor zowel naar consument(vroeger patient) als zorgverlener, en dat deze niet alleen bewaakt wordt door de poortwachter.
  Tenslotte wordt ook aan hen een bepaalde verantwoordelijkheid verwacht tav gebruik hiervan

 2. Lees alle reacties
 3. Het woord eigen betalingen in de titel is inderdaad misleidend. Het gaat hier alleen maar over geld dat door mensen direct aan de zorgverlener wordt betaald. Het kan overigens best dat ze het daarna declareren bij een verzekeraar, daar is vaak geen zicht op. Maar als, zoals in Nederland gebruikelijk, de verzekeraar eerst voorschiet en daarna een eigen betaling bij de verzekerde int, dan telt het weer niet mee volgens de WHO. Het eigen risico, eigen bijdragen en een groot deel van de aanvullende verzekeringen worden in dit getal dus niet meegenomen. Als je gewoon alles neemt dat mensen uiteindelijk niet krijgen vergoed door collectieve regelingen, dan zit Nederland met ongeveer 14 procent heel behoorlijk op het Europees gemiddelde.

 4. Inderdaad een vertekend beeld. In 2011 (CBS) werd 90 miljard aan zorg uitgegeven. Hiervan werd 9,6% (en niet 5,7%) gedekt uit eigen bijdragen, dus bijna 9 miljard. Verder 40,7% ZVW premies, 27,9% AWBZ premies, 14,3% belastingen, 4% aanv. verzekeringen en 3,5% overige.
  We betalen alle zorg zelf, maar vooral via collectieve omslagen, premies en afdrachten.

 5. Dit betreft alleen de eigen betaling. Maar dit moet natuurlijk wel gerelateerd worden aan de hoogte van de de verplichte (!) premie en eigen risico, inkomensafhankelijke bijdrage wzv, en de inkomensafhankelijke drempel voor belastingaftrek in Nederland. Hoe staan we dan t.o.v. de andere landen?
  Heeft iemand hier een overzichtje van?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.