Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Nederland op kop met gebruik van epd’

Bert Bukman
Zorginstellingen in Nederland hebben een voorsprong op andere Europese landen in de digitalisering van de zorg en het gebruik van het epd. Dat blijkt uit onderzoek van kennisorganisatie HIMSS Europe. Toch vindt de helft van de respondenten de investeringen in zorg-ict te laag.
epd in Nederland veel gebruikt
Toegang tot data voor patiënten heeft hoge prioriteit

De voorsprong in het gebruik van het epd heeft onder meer te maken met de hoge mate van digitalisering van patiëntgegevens, zo blijkt uit het onderzoek. Daarnaast werken er in de Nederlandse zorg relatief veel ict-professionals.

Als belangrijkste kwestie voor de komende jaren wordt gezien het uitwisselen van digitale patiëntgegevens en medische gegevens met externe organisaties. Dit hangt volgens de onderzoekers onder meer samen met de maatschappelijke discussie over het programma MedMij.

Te laag

Ondanks deze gunstige cijfers vindt de helft van de ondervraagde professionals het ict-budget van hun instelling te laag. Dit ondanks het feit dat de uitgaven voor technologie in de Nederlandse ziekenhuizen toenemen.

Het goede nieuws is dat dit laat zien dat er met een beperkt budget veel kan worden bereikt, aldus de onderzoekers. Aan de andere kant blijkt eruit dat de digitale volwassenheid van zorgorganisaties ook in Nederland nog altijd aan de lage kant is.

Versterken van leiderschap

Het onderzoek toont volgens Stephen Bryant van HIMSS Europe aan dat er nog veel te doen is op het gebied van investeringen en het versterken van leiderschap. ‘Lange tijd ging het vooral om het vrijmaken van voldoende middelen. Maar misschien is leiderschap wel het belangrijkste thema in het onderzoek van dit jaar. Veel professionals streven naar een plek in de bestuurskamer om verandering op een heel nieuw niveau te bewerkstelligen.’

Toegang tot data

Daarnaast blijkt dat de prioriteiten van zorgorganisaties veranderen. ‘Vorig jaar ging het in de antwoorden vooral over het uitwisselen van data. Dit jaar is de implementatie van het epd de belangrijkste prioriteit voor zorgverleners in de meeste Europese landen. In Nederland staat de toegang tot de data voor patiënten bovenaan het lijstje.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.