Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nederlander betaalt 11.000 per persoon voor zorg en pensioen

Nederland heeft in 2011 bijna 11.130 euro per inwoner gespendeerd aan sociale bescherming bij ziekte, werkloosheid en ouderdom. De totale uitgaven aan gezondheidszorg en sociale zekerheid bedroegen vorig jaar 186 miljard euro. Dat is 4 procent meer dan een jaar eerder.
Nederlander betaalt 11.000 per persoon voor zorg en pensioen

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de berekeningen zijn onder meer WW, AOW, verplicht aanvullend pensioen via een ondernemings- of bedrijfstakfonds en de basisverzekering volgens de zorgverzekeringswet meegenomen. Aanvullende zorgverzekeringen zijn niet meegenomen, omdat mensen zelf mogen kiezen of ze deze afsluiten.

Sociale uitgaven

In 2000 bedroegen de totale uitgaven voor sociale bescherming nog ruim 100 miljard euro. De afgelopen jaren zijn vooral de kostenposten voor bescherming bij ziekte en ouderdom gegroeid.In vergelijking met andere Europese landen geeft Nederland veel uit aan sociale bescherming. Alleen in Denemarken en Luxemburg wordt meer aan zorg en sociale zekerheid uitgegeven per hoofd van de bevolking. (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Schippers: ‘Bespreek zorgkosten aan de keukentafel’

‘Meer stedelijk groen brengt zorgkosten omlaag’

Duitse zorgkosten rijzen de pan uit

‘Expolsie zorgkosten komt door verkeerde prikkels’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.