Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlanders angstig over delen medische gegevens zonder toestemming

Meer dan een derde van de Nederlanders (37 procent) denkt dat hun medische gegevens ongevraagd worden gedeeld met derde partijen. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek onder 1034 Nederlanders van ICT-dienstverlener PinkRoccade Healthcare.
slot400.jpg

50-plussers zijn het meest wantrouwend. Daarvan denkt 40 procent dat er onvoldoende vertrouwelijk wordt omgegaan met hun gegevens. Waar 40 procent van de 50-plussers vreest dat hun medische gegevens zonder toestemming bij andere partijen belanden, is dat percentage bij mensen onder de 30 jaar duidelijk lager: 35 procent. Maarten Muileman, productmanager GGZ bij PinkRoccade Healthcare: ‘Medische gegevens worden opgeslagen in een elektronisch patiëntendossier (epd). Binnen het epd is sprake van een duidelijke rolverdeling. Medisch personeel heeft alleen toestemming om te kijken als zij een behandelrelatie met een patiënt hebben. Het is aan de zorgsector en ook aan ons als ICT-leverancier om dit beter uit te leggen.’

Medische gegevens
Bijna de helft (45 procent) van de Nederlanders beheert het liefst zelf zijn of haar medische gegevens. Vooral 50-plussers (bijna 50 procent) geven hier de voorkeur aan. Muileman: ‘Er is een verschuiving in de markt zichtbaar; steeds meer patiënten krijgen hun medische gegevens zelf in beheer. De regie op die gegevens komt daardoor ook deels bij hen te liggen. In de toekomst bepaalt de patiënt welke artsen wel of geen toegang hebben tot hun medische data. Wanneer de juiste artsen die gegevens kunnen inzien, kunnen zij sneller in actie komen. Dat is niet alleen voor de patiënt, maar ook voor de artsen een toegevoegde waarde.’

Dossier E-health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda.
Lees meer>>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.