Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Nederlanders besparen op zorg

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Een kwart van de Nederlanders zegt volgend jaar minder vaak naar een zorgverlener te gaan. Dat komt door de stijging van de kosten voor zorg.
Nederlanders besparen op zorg

Dat blijkt uit een peiling van het communicatiebureua DVJ Insights onder duizend mensen in opdracht van RTL Nieuws.

Premie stijgt

In 2012 moeten burgers meer zelf betalen voor gezondheidszorg. Het eigen risico voor de zorgverzekering stijgt volgend jaar met 50 euro van 170 naar 220 euro. Ook voor het basispakket en aanvullende verzekeringen stijgen de premies. Daarbij wordt in het basispakket minder vergoed.

Minder vaak naar zorgverlener

Bijna een kwart (23,4 procent) van de ruim duizend deelnemers aan de enquête kondigde aan minder vaak langs een zorgverlener te gaan. Van hen zei bijna de helft (46,7 procent) minder naar de huisarts te gaan. Ook op bezoek aan de tandarts (51,8 procent), fysiotherapeut (61,2 procent) en psycholoog (46,3 procent) zal worden beknot.

Overstappen naar andere verzekering

Daarnaast overweegt 16,9 procent van de ondervraagden over te stappen naar een goedkopere aanvullende verzekering met minder dekking, omdat ook de premie voor de aanvullende verzekeringen verhoogd wordt. (ANP)

Lees ook:

Wiegel: premiestijging door overheid

Zorgpremie DSW in 2012 36 euro hoger

Van Boxtel: premie betalen steeds vaker een probleem

6 REACTIES

  1. Voor (team)sporters die niet voor onverwachte kosten willen staan bij een mogelijke blessure, blijft het van belang om aanvullend verzekerd te zijn voor o.a. fysiotherapie. Zelf aanmodderen na een blessure heeft niet alleen een slechte prognose voor zichzelf, maar ook voor het teambelang. Denk dus iets verder door dan aan je eigen belang. En wat dacht je van arbeidsverzuim door bijvoorbeeld rugklachten, met fysiotherapie ben je echt wel sneller weer aan het werk. Mogelijk kunnen werkgevers ook nog een bijdrage leveren. Werkgevers zijn ook gebaat bij continuïteit. Bewegen is gezond, houdt het lichaam in vorm en houdt je hersenen fit. Hierdoor minder uitval door klachten door gebrek aan beweging of psychische klachten. Een nadeel is de hogere kans op een blessure bij sporten. Hiervoor moet de sportende mens een keuze maken.

  2. Lees alle reacties
  3. Minder naar de fysiotherapeut lijkt mij uitstekend maar diegenen die de f.th. frequenteren hebben vaak onbeperkte vergoeding! Hoe dat kan, ik dacht dat het niet bestond. Een aantal oudere (55-70 jr.),soms rijke, dames is mij bekend die vanwege vage klachten al jarenlang 2-3 per week naar de fysiotherapeut gaan, soms komt deze aan huis en soms ook een f.th. op het vakantieadres (eigen bungalow, man is er dan ook voordat u wat anders denkt). Rond die tijd draagt men beugels en loopt met de stok, daarbuiten zonder en wordt er in de tuin gewerkt. Aanpak zou kunnen zijn tuinman en geen (onbeperkte)fysiotherapie, maar ja, dat moet je weer zelf betalen.

  4. De resultaten van dit onderzoek zijn onjuist omdat dergelijk vrijblijvend voorkeursonderzoek altijd een overschatting geeft van de gedragseffecten, en de zorgaanbieders zelf zeer goed in staat zullen zijn om de vraag op peil te houden. Met andere woorden, er zal geen effect zijn op de totale zorguitgaven, of mijn arm eraf.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.