Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlanders bezuinigen vaker op zorgverzekering

Steeds meer Nederlanders bezuinigen op hun zorgverzekering. Begin 2013 wisselde een op de tien Nederlanders van zorgverzekeraar. In 2012 en 2011 wisselde 8,4 procent respectievelijk 7,6 procent, terwijl dat in de jaren daarvoor nog rond de vijf procent schommelde. Dat meldt onderzoeksinstituut Nivel vandaag.
Nederlanders bezuinigen vaker op zorgverzekering

De hoogte van de totale premie blijkt de belangrijkste reden om te wisselen van zorgverzekeraar (34 procent). Dit, samen met de hoogte van de premie van de basisverzekering (21 procent) en premie en dekking van de aanvullende verzekering (14 procent). Ook neemt het aantal mensen met een aanvullende verzekering voorzichtig af, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL onder het Consumentenpanel Gezondheidszorg.

Wijzigingen basispakket
Door de veranderde samenstelling van het basispakket speelt de premie van de basisverzekering dit jaar mogelijk een belangrijker rol bij het overstappen. De verschillen in premie voor de basisverzekering tussen zorgverzekeraars zijn aanzienlijk. Prijzen voor het basispakket liggen in 2013 tussen de 92 en 119 euro per maand.

Bezuinigen
NIVEL-onderzoeker Margreet Reitsma: ‘Opmerkelijk is dat ruim twee op de tien verzekerden zeggen dit jaar te hebben bezuinigd op hun zorgverzekering. Bijvoorbeeld door een goedkopere aanvullende of basisverzekering te nemen, de aanvullende verzekering op te zeggen of te kiezen voor een hoger vrijwillig eigen risico.’

Wisselaars
Jongeren (18 tot en met 39 jaar) wisselen nog steeds het vaakst (16,5 procent). Van de mensen van 40 tot en met 64 jaar en de mensen ouder dan 65 jaar wisselde respectievelijk 6,1 procent en 1,6 procent. Ook voorgaande jaren wisselden jongeren vaker dan ouderen. Wel zijn dit jaar de verschillen in aantal wisselaars tussen de leeftijdscategorieën groter dan in eerdere jaren. Vooral door de forse stijging onder jongeren in 2013.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.