Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Nederlandse gezondheidszorg beste van Europa

Mark van Dorresteijn
Nederland heeft het beste werkende gezondheidszorgsysteem. Dat blijkt uit de donderdag in Brussel gepresenteerde European Healthcare Index 2013 van een Zweedse onderzoeksbureau.
Nederlandse gezondheidszorg beste van Europa

De onderzoekers beoordeelden het zorgsysteem in 35 landen en gaven punten. Van de maximaal te scoren 1000 punten kreeg Nederland er 870. Daarmee laat het Zwitserland (851), IJsland (818), Denemarken (815) en Noorwegen (813) achter zich. Servië, Roemenië, Letland en Polen kregen de laagste scores.

Onafhankelijke verzekeraars en zorgaanbieders

De studie roemt het Nederlandse systeem onder meer wegens het hoge aantal onafhankelijke verzekeraars en zorgaanbieders dat om de gunst van de patiënt strijdt. Ook de hoge patiëntbetrokkenheid en de beperkte inmenging door de politiek karakteriseren het Nederlandse systeem. (bron: ANP)

3 REACTIES

  1. Ook ik heb het rapport er op nageslagen en kom tot de conclusie dat het hier vooral over patienttevredenheid gaat. Daarbij valt op dat de duurste systemen, waaronder het Nederlandse, het best scoren. Is dat wat we willen? Zelf zou ik graag zien dat de kwaliteit van de zorg wat beter zou zijn in plaats van de patienttevredenheid.

  2. Lees alle reacties
  3. Mark van Dorrestijn moet toch maar eens het hele rapport lezen en de disclaimer van EHCI zelf op pagina 26. EHCI zegt zelf dat zij helemaal niets kan en mag zeggen over de kwaliteit van de zorg, over welk zorgstelsel het beste is en welk land de beste gezondheidszorg levert.
    Jammer dat ook Zorgvisie valt in de valkuil van de hapklare brok; daarin kan je je verslikken.
    Verder lezen? Nederland geeft in vergelijking met Zweden aan in huis ziekenhuiszorg 8.5 miljard euro per jaar teveel uit. Vloeit voort uit perverse prikkels en antieke, verouderde, vergoedingsregelingen. Nederland loopt al jaren achteruit of staat stil. Heeft dan ook op de USA na de duurste zorg ter wereld. Geen reden om trots op te zijn.
    Haar Minister’s parrot en daarvoor betalen? Een abonnement zit er vooralsnog niet in. Gaarne een wat kritischer en onafhankelijker opstelling.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.