Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlandse hersenchirurg op non-actief in VS

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse hersenchirurg Paul Muizelaar is door de Universiteit van Californië op non-actief gesteld omdat hij samen met een collega zonder toestemming experimenteerde op drie terminale patiënten met een hersentumor. Dat meldden Amerikaanse media.
Nederlandse hersenchirurg op non-actief in VS

Samen met zijn assistent professor Rudolph Schrot experimenteerde Muizelaar met bacteriën in open hoofdwonden, in de hoop daarmee de levens van de patiënten te redden. Twee van de patiënten overleden daarna aan bloedvergiftiging. De wetenschapper werd al in de herfst vorig jaar gedwongen te stoppen. De zaak kwam deze week aan het licht. De patiënten hadden toestemming gegeven voor de behandeling, maar de universiteit niet.

De chirurg zegt in een reactie dat hij zich niet bewust is iets verkeerd te hebben gedaan. ‘Ik begrijp het wel. Er zijn mensen die schaamteloos de regels overtreden en daarmee de onderzoeksprogramma’s in gevaar brengen. Wij hebben zeker niet schaamteloos de regels overtreden’, aldus Muizelaar.

Muizelaar

Muizelaar, een prominente chirurg, is geboren in Amsterdam en studeerde aan de Universiteit van Amsterdam. In 1981 vertrok hij naar de Verenigde Staten waar hij onder andere aan de medische faculteit van Virginia in Richmond onderzoek deed. Sinds midden jaren ’90 is hij professor en hoofd van het programma neurochirurgie aan de Universiteit van Californië in Sacramento.

(Zorgvisie / ANP )

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.