Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlandse umc’s krijgen zeven keer meer geld dan Belgische umc’s

De zeven universitaire ziekenhuizen in België krijgen 4,6 procent van hun budget voor onderzoek. In Nederland, Duitsland en Zwitserland loopt dit percentage op tot meer dan 20 procent. Dat blijkt uit een nieuwe vergelijkende studie naar de financiering van de specifieke missies van de universitaire ziekenhuizen in acht landen.
fototaliafinance400.jpg
Foto: Fotolia

Een Belgische studie naar umc’s in Duitsland, Canada, Denemarken, Spanje, Frankrijk, Nederland, Zweden en Zwitserland toont aan dat de zeven umc’s in België in 2013 139 miljoen kreeg voor medisch onderzoek. Dat is slechts één zevende van wat de Nederlandse universitaire centra krijgen voor gelijkwaardige opdrachten. Duitsland en Zwitserland kunnen rekenen op 20 procent van hun budget. In Frankrijk, Spanje en Zweden loopt dat percentage op tot 9 procent, bijna het dubbele van wat de Belgische universitaire centra krijgen. Ondanks de beduidende betere financiering luiden ook de Duitse, Zwitserse en Zweedse umc’s de noodklok omdat ze deficitair werken.

Gelijkenissen
Voor wat betreft het aantal umc’s en de specifieke taken die ze opnemen, zijn er opvallende gelijkenissen tussen de verschillende landen. België telt zeven universitaire ziekenhuizen of omgerekend één ziekenhuis per 1,6 miljoen inwoners. Daarmee behoort België tot de middenmoot van de landen als Denemarken, Zweden en Zwitserland. Alleen landen met een groter aantal inwoners zoals Frankrijk, Nederland en Duitsland eindigen met gemiddelde van één umc per 2,1 tot 2,5 miljoen inwoners.
Bekijk het complete onderzoek op de site van De Raad van Universitaire Ziekenhuizen

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.