Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlandse zorgkosten stijgen minder hard dan wereldwijd

Het demissionaire kabinet is er ook in z'n laatste jaar in geslaagd de zorguitgaven te beteugelen. In 2016 werd 1,8 miljard euro minder aan zorg uitgegeven dan begroot. Het is het vierde jaar op rij dat de zorgkosten minder hard stijgen dan verwacht. De meevaller blijkt uit het financiële jaarverslag van de Algemene Rekenkamer.
wereldbol400.jpg

De rekenkamer publiceert vandaag de jaarverslagen van alle ministeries. Vorig jaar werd 66 miljard euro aan zorg uitgegeven. Volgens de begroting loopt dit op naar 69 miljard dit jaar en 81 miljard in 2021 – het einde van de komende kabinetsperiode. De meevaller op de zorgkosten wordt helemaal toegeschreven aan de zorg die gedekt wordt door de verplichte basisverzekering tegen ziektekosten. Het gaat dan bijvoorbeeld om de ziekenhuizen, huisartsen, de kortdurende geestelijke gezondheidszorg, genees- en hulpmiddelen en wijkverpleging. Vooral aan de laatste vier sectoren – ggz, geneesmiddelen, hulpmiddelen, wijkverpleging – is vorig jaar minder uitgegeven dan begroot.

Survey
Ook uit een jaarlijkse survey onder zorgverzekeraars blijkt dat Nederland de zorgkosten weet te beteugelen terwijl wereldwijd de zorgkosten stijgen. Uit het ‘2017 Global Medical Trends Survey’ van adviesbureau Willis Towers Watson blijkt dat zorgverzekeraars voor 2017 een stijging van 3 procent verwachten van de zorgkosten voor werkgevers. In 2016 was dit nog 5 procent en in 2015 lag dit op 7 procent. Dit terwijl de kostenstijging wereldwijd naar verwachting voorlopig blijft toenemen, jaarlijks met 7,8 procent.

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.