Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NFU e-health slotmanifestatie: ook aandacht voor minder geslaagde projecten

Bert Bukman
Een combinatie van geslaagde en minder geslaagde projecten. Dat was het beeld tijdens de NFU e-health slotmanifestatie in Amsterdam. Het gaat om een programma van het Citrienfonds waarbij 28 evidence-based toepassingen van e-health werden ontwikkeld.
NFU e-health
Minister Bruins spreekt de bezoekers van de NFU e-health slotmanifestatie toe

Safe@home. Dat is de naam van het programma waarmee het UMC Utrecht zwangere vrouwen met een risico op hoge bloeddruk begeleidt. Het is een programma zoals er meer zijn op het gebied van e-health, waarbij eigenlijk alles goed loopt. Gynaecoloog Mireille Bekker, projectleider van Safe@home, presenteerde de belangrijkste resultaten van het programma tijdens de NFU e-health slotmanifestatie.

Veilig de zwangerschap door bij hypertensitieve aandoening

Het probleem, schetst Mireille Bekker, is dat zwangere vrouwen met een hypertensitieve aandoening zeer vaak naar het ziekenhuis komen. Gemiddeld zijn er 24 consulten per zwangerschap. Dat is belastend, zowel voor de zwangere vrouw als voor de zorgverlener. En desondanks is er tussen de bezoeken aan de spreekkamer door geen zicht op hoe het met de aanstaande moeder gaat.
Een speciaal ontwikkelde app, Safe@home, moet hieraan een einde maken, en tot dusver lijkt dat te lukken. De zwangere vrouwen zelf, om te beginnen, zijn zeer tevreden. ‘Ik voel me veiliger nu ik elke dag mijn bloeddruk en andere waarden doorgeef,’ zei een van hen.
Ook de betrokken zorgverleners zijn enthousiast. De instructie duurt ruim tien minuten, en daarna kunnen ze met het programma aan de slag. Elke dag beoordeelt een gespecialiseerde verpleegkundige de binnenkomende data, en indien nodig trekt hij of zij aan de bel.

45 procent reductie in consulten dankzij Safe@home

Tot slot loopt ook het aantal consulten terug. Het beoogde doel, gemiddeld 10 consulten wordt nog niet behaald, maar de reductie is al wel 45 procent. En dat alles betekent ook nog eens minder autokilometers. 36.000 per jaar, om precies te zijn. Bijna eenmaal de wereld rond.
Mireille Bekker wil dus graag verder met het programma. ‘We willen de onderzoeksgegevens verder uitwerken, en we zijn al bezig met het opschalen naar andere ziekenhuizen,’ zei ze onder luid applaus.

Koppeling patiëntgegevens aan pgo’s

Safe@home was een van de 28 projecten die tijdens de NFU e-health slotmanifestatie werden gepresenteerd. Maar lang niet alle projecten liepen even soepel, zo bleek. In het Erasmus MC werd bijvoorbeeld gepoogd om via een ‘blue button’ een download van patiëntgegevens te koppelen aan diverse pgo’s (persoonlijke gezondheidsomgevingen).
Dit ging niet eenvoudig, legde projectleider Willeke Mennen uit. Het grootste probleem was dat de koppeling niet kon plaatsvinden via de speciaal hiervoor ontwikkelde MedMij standaarden. De benamingen in het epd van het ziekenhuis bleken te verschillen van de benamingen in de betreffende zorginformatiebouwstenen (zib’s). Hierdoor waren de resultaten in de pgo niet goed leesbaar.
‘Het gaat ons absoluut lukken,’ verzekerde Willeke Mennen haar toehoorders. ‘Maar het kost meer tijd dan gedacht.’

Online lotgenoten- en mantelzorgerscontact

In de presentatie die volgde, vertelde Astrid Hooghiemstra van het VUmc Alzheimercentrum over de pogingen om een online forum op de website te ontwikkelen. Dit forum is bedoeld voor lotgenotencontact en contact met mantelzorgers.
Technisch was het geen ingewikkeld verhaal, aldus Astrid Hooghiemstra, maar de uitdaging is om ervoor te zorgen dat er ook gebruik van wordt genaakt. Van de 3000 cliënten van het Alzheimercentrum zijn er weliswaar 100 geregistreerd, maar in de praktijk maken er maar 6 personen gebruik van.
Dit is vooral een communicatieprobleem, bleek uit Hooghiemstra’s betoog. Zorgverleners vinden het lastig om het forum onder de aandacht te brengen bij hun patiënten, omdat deze niet altijd direct begrijpen waar het over gaat.

Strenge eisen vanwege de AVG

Reclame maken via social media, een beproefde methode om mensen naar fora te lokken, stuit op bezwaren van de privacy officer van het ziekenhuis. ‘Ook als patiënten zelf gegevens delen, valt dat onder de AVG, dus dat moet allemaal aan zeer strenge eisen voldoen.’
Voorwaarden om er toch een succes van te maken zijn eenvoud in gebruik – ‘geen tags en likes bijvoorbeeld’ en een koppeling aan vergelijkbare fora elders in het land.
Potentieel kansrijk, maar niet erg simpel in de uitvoering, was de conclusie van Astrid Hooghiemstra. Zij haalde daarbij een uitspraak aan van durfkapitalist Guy Kawasaki: ‘Ideas are easy. Implementation is hard.’ Waarna ook zij een luid applaus kreeg.

Op de website van de NFU e-health slotmanifestatie is informatie over alle 28 projecten te vinden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.