Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NFU: oudere artsen moeten langer diensten draaien

Bert Bukman
Oudere artsen in universitaire medisch centra moeten langer doorgaan met nacht- en weekenddiensten. Dat wil brancheorganisatie NFU. De Federatie Medisch Specialisten is tegen.
NFU

Momenteel zijn medisch specialisten vanaf een leeftijd van 60 jaar vrijgesteld van diensten. De NFU wil deze leeftijdgrens verhogen naar drie jaar voorafgaand aan de pensioengerechtigde leeftijd. Dit wordt ingebracht in de onderhandelingen over de nieuwe cao die binnenkort van start gaan.

De vrijstelling van diensten van oudere artsen leidt volgens de NFU tot overbelasting van jongere artsen. Zij zijn vaak druk met de zorg voor een gezin, aldus NFU-woordvoerder Edith Meijwaard in Medisch Contact.

‘Vanwege de opschuiving van de pensioengerechtigde leeftijd, zullen mensen langer door blijven werken. Ook in de zorg. Als je niets zou veranderen aan de vrijstellingsleeftijd, krijg je een onevenredige verdeling van de diensten. Dan komt er te veel last op de schouders van de jongere medewerkers.’

Gezond werken

De Federatie Medisch Specialisten voelt weinig voor de plannen van de NFU. ‘Dit idee staat haaks op onze opvattingen over gezond en veilig werken,’ aldus onderhandelaar arbeidsvoorwaarden Jan Willem Le Febre  die zowel de LAD als de Federatie vertegenwoordigt.

‘Een belangrijk bezwaar van ons is dat het herstel van een nachtdienst naarmate de leeftijd vordert steeds moeizamer verloopt. Je helpt er niemand mee als je die leeftijdsgrens opeens ophoogt. Bovendien is de werkbelasting van medisch specialisten eigenlijk toch al ontzettend hoog; de belasting voor de oudere artsen wordt dan te hoog.’

De onderhandelingen over de nieuwe cao gaan op 8 februari van start.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.