Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nictiz: ‘Te weinig standaardisatie bij zorg op afstand’

Mario Gibbels
Nictiz heeft de ict-standaarden bij twintig telezorginitiatieven in de cure-sector laten onderzoeken door TNO. Het rapport pleit voor meer standaardisatie. “Systemen zijn slecht te koppelen”.

“Digitale consulten, een elektronisch logboek voor patiënten, online behandeling of videocommunicatie tussen patiënt en zorgverlener; ondanks de vele tools wordt zorg-op-afstand weinig gebruikt”, zo melden de onderzoekers. “Systemen zijn vaak slecht aan elkaar te koppelen, vragen een nieuwe manier van werken en worden vaak nog niet vergoed door de zorgverzekeraar.” Wat nodig is: uitwisselbaarheid van zorginformatie. “Als systemen volgens een standaard worden gebouwd, is het onderhoud goedkoper, en kunnen systemen beter worden gekoppeld. Dit draagt bij aan de opschaling van zorg-op-afstand.”

Vier grote problemen

Het onderzoek levert een blik op vier grote problemen van telezorg. Ten eerste: “Het beperkte gebruik van standaarden heeft verzuiling voor de patiënt tot gevolg. Patiënten met meerdere aandoeningen krijgen te maken met meerdere applicaties met elk een eigen interface.” Daarnaast zorgt het beperkte gebruik van standaarden voor ‘versnippering voor zorgverleners en ict-medewerkers in de zorg’. Doordat verschillende telezorgsystemen moeilijk koppelbaar zijn ‘ontbreekt een integraal beeld van de patiënt voor de zorgverlener’. Tot slot bemoeilijkt het ict’ ers om het ict-landschap van hun zorgorganisatie in te richten. (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.