Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Niet genoeg huizen voor langer thuis wonen

Zorgbehoevenden die langer thuis willen of moeten blijven wonen, dreigen in de knel te komen omdat de voorzieningen daarvoor niet beschikbaar zijn. Zorgorganisaties en woningcorporaties moeten daarom beter samenwerken. Dat schrijft de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) donderdag in een advies aan het kabinet.
Niet genoeg huizen voor langer thuis wonen

Het langer laten thuiswonen van bijvoorbeeld chronisch zieken en gehandicapten is onderdeel van het kabinetsbeleid. Door onder meer de crisis zijn partijen in de woningmarkt volgens de Rli beducht om investeringen te doen om deze veranderingen op te vangen. De vraag naar verzorgd wonen overstijgt dus het aanbod, waardoor met name kwetsbare groepen op korte termijn in de problemen dreigen te komen, zegt de raad.

Woningmarkt

Het kabinet moet de partijen in de zorgsector en de woningmarkt in staat stellen beter samen te werken, zegt de Rli. Gemeenten moeten daarin de regie nemen, aldus de raad.

Thuis wonen

Actiz, brancheorganisatie voor zorgondernemers, laat in een reactie weten blij te zijn dat de Rli de knelpunten aan het licht brengt. De brancheorganisatie hoopt dat het advies leidt tot oplossingen van de knelpunten ‘waardoor tienduizenden ouderen langer thuis kunnen wonen’, aldus Actiz.

Actieplan

De PvdA liet donderdag weten dat het kabinet wat de partij betreft nu met een actieplan ouderenhuisvesting komt. ‘Dat plan moet op basis van de aanbevelingen uit het rapport aangeven hoe de toenemende vraag naar wonen met zorgbehoefte beter gerealiseerd kan worden’, zegt de partij. ‘We zien dit rapport van het RLi dan ook als een belangrijke aanmoediging van onze visie’, aldus de PvdA.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.