Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Nieuw contract dempt salaris zorgbestuurder

Mark van Dorresteijn
Vrijwel alle zorgbestuurders met een nieuw contract verdienen minder dan 190.000 euro per jaar. Dat zeggen directeurenvereniging NVZD en toezichthoudersvereniging NVTZ op basis van recent eigen onderzoek.
Nieuw contract dempt salaris zorgbestuurder

De twee verenigingen hebben onderzocht in welke mate de in september 2009 ingevoerde Beloningscode Bestuurders in de Zorg wordt nageleefd. “We zijn blij dat het normstellende kader werkt,” zegt voorzitter Ruud Lapré van de NVZD. De code die na lange besprekingen tot stand is gekomen, is gekoppeld aan de balkenendenorm voor de publieke sector.

Boven de balkenendenorm

Uit het onderzoek blijkt verder dat 16 procent van de bestuurders een brutosalaris heeft boven de balkenendenorm. Dit percentage is iets hoger dan de 13 procent die voor de ingebruikname van de code is gemeten door adviesbureau PCKwadraat en vakblad Zorgmarkt op basis van informatie in de jaarverslagen over 2008. De resultaten zijn niet helemaal vergelijkbaar omdat de metingen van NVZD en NVTZ zijn gebaseerd op een enquête onder de leden die in april is afgenomen.

Toetsingscommissie

Overigens is het ook bij nieuwe contracten nog steeds mogelijk om meer dan 190.000 euro te verdienen met een maximum van plus 30.000 euro. Dit kan bijvoorbeeld wanneer de te besturen onderneming groot en complex is. De afwijking moet sinds kort worden voorgelegd aan een toetsingscommissie die een bindend advies uitbrengt.

Wet normering topinkomens

De NVZD en de NVTZ willen dat de code wordt opgenomen in de Wet normering topinkomens publieke sector. “Die wet hoeft er van ons niet te komen maar als die er toch komt dan zien we graag dat hij onder het zogenoemde ’tweede regime’ voor semipublieke instellingen valt. Geef ons de kans om te laten zien dat de code werkt. We vinden het goed als een accountant op zeker moment de naleving toetst. Ook de toetsingscommissie zal zeker verantwoording afleggen”, aldus Lapré. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

Minder subsidie zorginstelling bij te hoog salaris

Zorgbestuurders vertrekken minder snel

NVTZ en NVZD scherpen naleving salariscode aan

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

10 REACTIES

 1. @wiesje: Ik ben het totaal met je eens dat niet-presterende bestuurders zonder afkoopsom de laan uit moeten worden gestuurd. Daarom vind ik dat kwaliteit getoetst moet kunnen worden. Zowel bij vooraf als achteraf. De rotte appels horen al niet op deze posities te komen. Alleen voor kwalitatieve appels wil ik meer betalen.
  @criet: “importeren” vind ik een beetje cru uitgedrukt. Maar, natuurlijk zouden niet-nederlandsen op dit soort banen moeten kunnen solliciteren. Wel is het zo dat Indiërs ook voor andere beroepen in de zorgsector een stuk lager salaris zouden vragen. Dit geldt denk ik op elk functie niveau. Ik denk dat het niet wenselijk is om onze salarisschalen te gaan aanpassen aan de standaarden in India.

 2. Lees alle reacties
 3. als je opgeleide zorgbestuurders uit India importeert(want daar wordt nog gezonde gezondheid geproduceerd!!!), dan stellen deze zich met normaal norminkomen(modaal)nog tevreden!
  Hier denken ze gewoon dat het niet opkan net als in de sport(voetbal),daar moet nog door het gemeenschapsgeld bijgesprongen worden!!!

 4. Ano, voor kwaliteit betaal je dus.
  Laat me niet lachen.
  Niet functionerende bestuurders en managers worden nog altijd heen gezonden met forse afkoop sommen.
  Gewoon net als iedereen in de zorgsector aannemen op een jaarcontract en bij niet functioneren, zonder afkoopsom de deur uit.

 5. (academische) ziekenhuizen zijn zeer complex om te besturen. Een goede organisatie van ziekenhuizen is essentieel voor de veilige zorg die zij moeten leveren. Omdat goede bestuurders schaars zijn, leert de wet van vraag en aanbod dat de prijs hoog is. Voor kwaliteit betaal je dus. Natuurijk moet de kwaliteit van de bestuurder dan ook inderdaad hoog zijn en als zodanig getoetst.

 6. Jammer dat de kern van het probleem nog steeds niet wordt aangepakt. (Bovenmatige) bezoldiging van 190.000 Euro staat niet in verhouding tot de activiteiten en de primaire functie. Zonder zorgverlener geen cliënt. 100.000 Euro is meer dan voldoende!

 7. Dat geldt dan nog niet voor Kedzierski van GGZ Friesland. Een salaris van 250000 Euri en daarnaast van 1 februari 2009 tot 1 oktober 2010 ook nog een maandsalaris van zijn oude werkgever op basis van een jaarsalaris van 280000. Volgens mij kom je da op bijna 500000 per jaar.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.