Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw hartonderzoek in Meander Medisch Centrum

Sarah Berends
Meander Medisch Centrum start een nieuw onderzoek om nauwkeurig de doorbloeding en werking van de hartspier te bepalen. Het onderzoek maakt gebruik van de licht radioactieve stof Rubidium-82 tijdens een PET CT-scan.
Nieuw hartonderzoek in Meander Medisch Centrum

Het ziekenhuis is het tweede ziekenhuis in Nederland en de tiende in Europa die gebruik maakt van de scan. Jan-Paul Esser, nucleair geneeskundige bij Meander Medisch Centrum: ‘Dit onderzoek naar hartvaatziekten moet duidelijk maken of de hartspier wel goed wordt doorbloed in rust en na inspanning. We zien met dit nieuwe hartonderzoek de doorbloeding van de hartspier, de beweeglijkheid van de hartwand en de pompfunctie van het hart. Uniek is dat met dit rubidiumonderzoek zowel afwijkingen van de grotere kransslagaderen als ziekte van de heel kleine hartvaten op te sporen zijn.’

Patiëntvriendelijk

Ook is het gebruik van de scan patiëntvriendelijk, stelt Esser. ‘Nu we gebruik kunnen maken van Rubidium-82 in combinatie met de PET-CT scanner, is de duur van het gehele onderzoek niet meer dan een half uur. Verder is de stralingsbelasting voor zowel de patiënt als de medewerkers nu vrijwel verwaarloosbaar. Rubidium 82 is een licht radioactieve stof die niet gevaarlijk is en die binnen enkele minuten weer uit het lichaam verdwijnt. Het heeft geen bijwerkingen.’ Evelyn de Vrey, cardioloog bij Meander Medisch Centrum, geeft ook aan dat het onderzoek patiëntvriendelijk is, omdat er vrijwel geen wachttijd is. ‘Daarnaast kan ik ook sneller de behandeling aanpassen op de patiënt.’

Rubidium-82

Voor het hartonderzoek ligt de patiënt met het bovenlichaam in de PET-CT scan. Een kleine hoeveelheid van het Rubidium-82 wordt via een infuus in de bloedbaan ingespoten. De nucleair geneeskundige kan door de beelden die de scan doorgeeft, beoordelen hoe het met de doorbloeding en werking van het hart is gesteld, zowel in rust als na inspanning.

Proef liggen

Sinds februari is de nieuwe scan in Meander Medische Centrum mogelijk. Er hebben nu ruim honderdvijftig patiënten van gebruik gemaakt en geven als rapportcijfer een 8,7. Wie het spannend vindt om in een scanner te moeten liggen, mag vooraf komen kijken en ‘proef liggen’.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.