Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw instituut waarborgt kwaliteit Radboud

Het UMC St Radboud Ziekenhuis in Nijmegen is bezig met de oprichting van een nieuw instituut dat kwaliteit en veiligheid van de zorg in het ziekenhuis moet waarborgen. De maatregel vloeit voort uit de ernstige crisis die het hartcentrum van het universitaire ziekenhuis in 2006 lamlegde.

Het Instituut voor Waarborging van Kwaliteit en Veiligheid is volgens de raad van bestuur nieuw in de Nederlandse gezondheidszorg en zou heel goed navolging kunnen vinden bij andere ziekenhuizen. Het instituut opereert onafhankelijk van de rest van het ziekenhuis, met een eigen bestuur en adviesraad waarin belangenbehartigers van patiënten zitting hebben.

Medische incidenten

Twee speciale audit teams nemen per afdeling interviews af, houden statussen van patiënten tegen het licht, peilen de teamgeest en controleren de afhandeling van complicaties. Ook wordt bekeken hoe elk van de vijftig afdelingen omgaat met medische incidenten en de melding daarvan. Per afdeling neemt een doorlichting ongeveer een maand in beslag. Het Instituut voor Waarborging van Kwaliteit en Veiligheid begint na de zomer met haar werk en moet eind dit jaar volledig operationeel zijn. De raad van bestuur van het Nijmeegse ziekenhuis voorspelt dat ook andere Nederlandse ziekenhuizen baat zullen hebben bij een dergelijk instituut. Ook de behandeling van klachten van patiënten behoort tot de werkzaamheden van het instituut. Bij problemen bemiddelt het instituut tussen patiënt en arts. Ook peilt het de meningen en ervaringen van patiënten.

Aansturing verbeteren

Hoogleraar cardio-anesthesiologie Johan Damen, die zich verschillende malen kritisch uitliet over de toestand op het hartcentrum in Nijmegen, krijgt een functie bij het nieuwe instituut. De organisatie van het ziekenhuis wordt ook verder gestroomlijnd om de aansturing te verbeteren. Voorheen waren verschillende afdelingen geclusterd. Elke cluster had weer eigen bestuurders, met daarboven de raad van bestuur. Die clustering gaat verdwijnen. Afdelingshoofden overleggen straks rechtstreeks met de raad van bestuur. Het aantal afdelingen is bovendien teruggebracht van 65 naar 50.

Gebrekkig leiderschap

De Inspectie voor de Gezondheidszorg besloot in mei 2006 dat het hartcentrum van het universitaire ziekenhuis geen hartoperaties meer mocht uitvoeren. Het sterftecijfer op de afdeling lag twee maal zo hoog als het landelijk gemiddelde. Interne ruzies, artsen die niet met elkaar overweg konden en gebrekkig leiderschap bleken de oorzaak van alle ellende. In oktober 2006 kreeg UMC St Radboud weer het groene licht voor operaties, nadat het ziekenhuis orde op zaken had gesteld. De raad van bestuur van het ziekenhuis stapte grotendeels op en is inmiddels vervangen. Ook op de hartafdeling zijn nieuwe mensen aangesteld. (ANP)

Lees ook:

Alle afdelingshoofden Radboudziekenhuis demissionair

Radboud kondigt reorganisatie aan

Wachtlijst hartcentrum Radboud te lang

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.