Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw instrument meet tijdwinst bij innovaties

Een nieuw meetinstrument moet aantonen welke winst in arbeidstijd is te verwachten als een zorginstelling een innovatie wil doorvoeren. Dit ‘meetinstrument arbeidsinnovatie’ is ontwikkeld door TNO in het kader van het programma ‘Zorg voor Beter’.

Langdurend

Het instrument is speciaal bedoeld voor zorginstellingen voor langdurende zorg. Juist daar neemt de komende decennia het aantal zorgvragers toe en het aantal zorgverleners niet. Innovaties zijn dus hard nodig om duurzame zorg in de komende decennia te kunnen garanderen. Dat stelt ZonMw dat in opdracht van het ministerie van VWS de regie voert over Zorg voor Beter.

Verbeterpunten

Met de meetmethode zijn werkprocessen door te lichten op personeelsinzet en kwaliteit van zorg. Daarbij kan zowel worden gekeken naar de huidige situatie als naar de gevolgen van een bepaalde innovatie.

Invullen van de gegevens in het meetinstrument kost afhankelijk van het proces minimaal twee uur. Volgens Meike Smit van TNO is dat geen belemmering. Smit: “Juist door het in kaart brengen van werkprocessen, komen al heel veel verbeterpunten naar boven.”

Tijdwinst

Elk werkproces in de thuiszorg, de V&V sector, de gehandicaptenzorg en de langdurige geestelijke gezondheidszorg is met het instrument door te meten. Zowel het berekenen van de tijdsbesteding per cliënt als het berekenen van de tijdsbesteding per ronde is mogelijk. Op dit moment test een vijftiental proeftuininstellingen het uit. Vanaf volgende week is het meetinstrument beschikbaar via de website van Zorg voor Beter. (ZorgVisie-Carina van Aartsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.