Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nieuw keurmerk voor zzp’ers in de zorg

Er is een nieuw keurmerk voor zzp’ers in de zorg, het NEN\HKZ-keurmerk. VGZ is de eerste die dit keurmerk, naast het KIWA-keurmerk, verplicht gaat stellen aan zzp’ers als zij aanspraak willen maken op een contract met de zorgverzekeraar.
Oudere Bloeddrukmeting Adobestock. (1)

HKZ (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector) zelf verwacht dat ook andere zorgverzekeraars en bemiddelaars keurmerken verplicht gaan stellen.

Keurmerk als vereiste

VGZ was in 2011 de eerste zorgverzekeraar die zzp’ers in de zorg een contract aanbood door middel van een pilot. De verplaatsing van AWBZ thuiszorg naar de ‘aanspraak wijkverpleging’ binnen de Zorgverzekeringswet in 2015 bracht deze pilot ten einde. Nu heeft VGZ ervoor gekozen om te herstarten met zzp’ers in de zorg. Het gaat alleen om zzp’ers met niveau 4 en 5. Het nieuwe keurmerk is vanaf 2020 ook een vereiste, naast het al bestaande keurmerk van Kiwa Prismant. Volgens VGZ vormt KIWA een basis en richt HKZ zich meer op het ondernemerschap. 

KIWA-keurmerk

Het HKZ-keurmerk is het tweede keurmerk voor zzp’ers in de zorg. Het eerste, Kiwa Prismant, is in 2013 in opdracht van het ministerie van VWS ontwikkeld en in de pilot met VGZ-zorgkantoren in de praktijk toegepast. Volgens NEN\HKZ is het KIWA-keurmerk niet meegegaan in de verandering van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Daarnaast wordt het KIWA-keurmerk volgens HKZ niet onafhankelijk getoetst. Kiwa Prismant bestrijdt deze stellingen. Volgens een woordvoerder is KIWA wel onafhankelijk. Het keurmerk staat onder een raad van accreditatie. Ook voldoet KIWA volledig aan de Wkkgz.   

Afhankelijkheid groeit

Maar volgens initiatiefnemer van het nieuwe keurmerk Lex Tabak van Solopartners is er sinds 2016 een groeiende behoefte bij zorgaanbieders aan zzp’ers die voldoen aan de wet-en regelgeving en dan met name aan de Wkkgz. Dat komt doordat zorgaanbieders steeds afhankelijker worden van zzp’ers in de zorg. ‘Het aantal zzp’ers in de zorg groeit en daarmee groeit ook de inzet van van zzp’ers bij zorgorganisaties. De flexibele schil wordt een steeds groter onderdeel van de praktijk. Zorgaanbieders willen daarom zeker weten dat ze zich aan wet- en regelgeving houden als ze op zo’n grote schaal werken met zzp’ers.’

Ondernemer en kwaliteit

Verschillende zorgaanbieders, zzp-collectieven en bemiddelingsorganisaties hebben op initiatief van Lex Tabak van SoloPartners – de brancheorganisaties van zzp’ers in de zorg – vanaf 2015 nagedacht over de eisen waaraan zzp’ers in de zorg moeten voldoen. Deze eisen zijn vastgelegd in de HKZ-norm. Daarnaast is een certificatieschema ontwikkeld. Inhoudelijk wordt gekeken naar de vereiste documentatie (waaronder diploma’s), ondernemerschap en kwaliteit van dienstverlening van de zzp’er. De uiteindelijke beoordeling vindt plaats door een assessment dat wordt afgenomen door beoordelaars van een certificerende instelling (Dekra en DNV GL). De basis voor de assessments zijn de gegevens die de zzp’er zelf heeft ingevoerd. In maart kunnen de eerste assessments worden afgenomen.

Administratieve lasten

Omdat het gaat om een ‘persoonskeurmerk’ drukt dit keurmerk niet op de administratieve lasten van zorgaanbieders. Eerder adviseerde de NFU en de NVZ ziekenhuizen te stoppen met keurmerken.  

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.