Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw opleidingsprogramma voor zorginkopers en –verkopers

De eerste zeven trainees van het ‘Development Program Healthcare’ zijn vorige week afgestudeerd. Dit nieuwe programma van detacheringsbureau Akkermans & Partners Support leidt mensen op voor de onderhandelingen tussen de zorgaanbieder en de zorgverzekeraar.
Nieuw opleidingsprogramma voor zorginkopers en –verkopers

Er zijn specifiek opgeleide mensen bij zorgverzekeraars nodig om zorg selectief in te kopen. Bij zorgaanbieders zijn aan de andere kant mensen nodig die onderhandelingen hierover met de verzekeraar kunnen voeren. Volgens Steven Horsch, New Business Accountmanager van Akkermans & Partners Support ontstaat deze nieuwe vraag door een aantal stelselwijzigingen in de zorg. “Ten eerste vanwege de overgang van de AWBZ naar de zorgverzekeraars. Verzekeraars gaan, in tegenstelling tot zorgkantoren, meer vraaggericht en cliëntgericht inkopen in plaats van de aanbodgerichte zorg die nu bestaat. Hier zijn nieuwe vaardigheden voor nodig. Ten tweede krijgen gemeenten begeleiding erbij in de Wmo. Bij gemeenten ontbreekt kennis en ervaring bij het inkopen van deze diensten. Daarnaast worden de verkopende partijen geacht per gemeente een contract te sluiten.” Horsch wijst bovendien op de ontwikkeling bij ziekenhuizen, die te maken krijgen met de prestatiebekostiging, afbouw van de risicoverevening en uitbreiding van het b-segment.

Gastdocenten

De studie duurt vier weken en is bedoeld voor mensen met een relevante universitaire of hbo- achtergrond. In deze periode krijgen de trainees een basisopleiding om in het zorginkoopproces een in- of verkopende rol te spelen. Na deze periode gaan de kandidaten bij een opdrachtgever aan de slag op tijdelijke basis. “Het is de bedoeling dat indien onze trainees bevallen, de klant hen een vaste aanstelling geeft”, zegt programma-ontwikkelaar en hoofddocent Francien Zeggelt. “Het is een heel intensief programma.” In week 1 behandelen we alle begrippen rondom het zorgstelsel. In de weken 2, 3 en 4 komen alle aspecten rondom het zorginkoopproces aan bod. Daarnaast worden de trainees vaardigheden bijgebracht die tijdens zorginkoopgesprekken noodzakelijk zijn.” Tal van gastdocenten uit de dagelijkse praktijk verlenen hun medewerking. De trainees werken gedurende de hele opleiding aan een portfolio die als sluitstuk van de studie tot een positieve beoordeling moet leiden. Deze eerste editie heeft elke trainee met zeer goed gevolg afgelegd.

Zorginkoopproces

Zeggelt denkt dat er zeker behoefte is aan fulltime mensen met deze kwalificaties. “Het zorginkoopproces lijkt op eerste gezicht seizoensgebonden. Maar zorgpartijen werken daar echt het hele jaar aan door. Het is heel belangrijk om continue de relaties te onderhouden en de focus op prijs en kwaliteit te blijven waarborgen.” Akkermans & Partners Support start volgend jaar met een nieuwe lichting zorginkopers en verkopers. Horsch: “We hebben nu het neusje van de zalm van sollicitanten aangenomen. Dat willen we volgend jaar weer doen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

NPCF: Zorginkoop verzekeraars volstrekt ondoorzichtig

Poll: Verdeeldheid over selectieve zorginkoop

Verzekeraars vertragen onderhandelingen zorg

Geen lucht voor innovatie bij zorginkoop 2009

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.