Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw platform voor informatie-uitwisseling tussen zbc en patiënt

Minister Schippers van VWS maakte vorige week 32,5 miljoen euro subsidie beschikbaar voor betere digitale informatie-uitwisseling tussen patiënten en zelfstandige behandelcentra (zbc’s). Het bedrijf MI Consultancy presenteert deze week een digitaal platform waarmee zorgverleners en patiënten beveiligd berichten kunnen wisselen.
Telefonhörer400.jpg

Een van de afspraken die voortvloeit uit het hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg 2018 is de subsidie van 32,5 miljoen voor zelfstandige klinieken. Hiermee kunnen klinieken de communicatie met hun patiënt verbeteren, medische informatie eenvoudiger beschikbaar maken en apps ontwikkelen die de zorg transparanter maken. Directeur Paulette Timmerman van Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN): ‘Met deze subsidie wordt een volgende stap gezet om medisch-specialistische zorgverlening in Nederland te verbeteren voor de patiënt. Het uitgangspunt is dat in 2020 alle Nederlanders digitaal toegang hebben tot hun eigen medische gegevens.’

VIPP-portaal
MI Consultancy laat deze week weten dat zbc’s die aanspraak willen maken op de regeling, zich kunnen aansluiten bij het VIPP-portaal (Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional). Via dit beveiligde platform van MI Consultancy hebben patiënten de mogelijkheid om eigen medische gegevens in te zien. Consultant van MI Consultancy Eline Klop: ‘Het VIPP-programma moet ervoor zorgen dat zorginstellingen extra stappen zetten in het ontsluiten van digitale informatie. MI Consultancy is voorloper in het VIPP-programma en wij weten precies hoe we zbc’s kunnen ondersteunen. Ons VIPP-portaal is gereed en kan direct in gebruik genomen worden. Naast de online inzage in eigen medische gegevens kunnen er online afspraken worden gemaakt, vragenlijsten worden ingevuld, labuitslagen en glucosemetingen worden bekeken, etc. We helpen zbc’s om de volledige informatievoorziening te optimaliseren en de doelstellingen van het VIPP-programma te realiseren.’

Dossier E-Health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Lees hier de uitlegpagina E-health. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.