Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw tuchtrecht stelt artsen collectief aansprakelijk

Redactie Zorgvisie
In de nieuwe tuchtwet is het mogelijk een klacht in te dienen tegen een collectief van beroepsbeoefenaren. Dat zegt minister Ab Klink in antwoord op Kamervragen over de modernisering van het tuchtrecht.

Dit heeft gevolgen voor medische professionals die samenwerken in een keten. Deze professionals zijn er allemaal voor verantwoordelijk dat de zorgketen goed functioneert, zegt Klink. Gaat er in de keten iets fout, dan is elke zorgverlener daarop aanspreekbaar.

Alleen op naam

Tot nu toe moet een patiënt precies de naam weten van de arts die hij verantwoordelijk acht voor een medische fout, anders behandelt het medisch tuchtcollege de klacht niet. Als de met name genoemde arts onvoldoende betrokken is bij de klacht, maar bijvoorbeeld diens waarnemer wel, kan het college die waarnemer geen maatregel opleggen. Daarvoor moet de klager vervolgens opnieuw een tuchtzaak aanspannen. Te vaak zijn er zoveel artsen en waarnemers bij een zaak betrokken dan niet duidelijk is wie een eventuele fout heeft gemaakt. Het tuchtcollege kan deze gevallen niet goed genoeg beoordelen, zegt Klink. Daarom wil hij het gemakkelijker maken voor de klager.

In beroep

Een andere verandering in het tuchtrecht houdt in dat klagers in beroep kunnen gaan tegen een uitspraak als zij vinden dat een opgelegde maatregel niet zwaar genoeg is. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg krijgt deze beroepsmogelijkheid.

De nieuwe Kaderwet tuchtrecht gaat gelden voor negen verschillende sectoren, waar onder de gezondheidszorg. Voor de zomer wil minister Klink het conceptvoorstel voorleggen aan de betrokken partijen in de zorg. Daarna gaat het voorstel naar de Raad van State. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

‘Maak van het tuchtrecht geen klachtrecht’

KNMG wil niet aan tuchtrecht meebetalen

Tuchtrecht werkt onvoldoende

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.