Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw ZIS/EPD gaat in april 2011 met big bang live in LUMC

Mario Gibbels
Het UMC Utrecht en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben onlangs het contract ondertekend met softwareleverancier ChipSoft voor de vervanging van hun ziekenhuisinformatiesysteem en de implementatie van een EPD. Directeur ICT Karel van Lambalgen van het LUMC vertelt ICTzorg hoe beide UMC’s tot deze keuze zijn gekomen.

Het is al langer bekend dat ChipSoft het is geworden, toch is het contract pas onlangs getekend?

“Eind september vond inderdaad de voorlopige gunning plaats. Daarna zijn we alle details gaan uitwerken en hebben we een plan van aanpak opgesteld. Want het gaat om een buitengewoon omvangrijke opdracht.”

Het ging om een gezamenlijke aanbesteding, hoe gaat het nu verder?

“We hebben het als één perceel aanbesteed maar zonder verplichtingen naar de toekomst. Het gaat om twee afzonderlijke contracten. Wel hebben we afgesproken dat we bij de implementatie streven naar eenzelfde configuratie. Dat scheelt in de ontwikkelkosten; we kunnen bovendien van elkaars kennis en kunde profiteren en we staan sterker ten opzichte van leverancier.”

Dezelfde configuratie, betekent dat daar niet van afgeweken kan worden?

“Het is behoorlijk dwingend. We hebben een gemeenschappelijk overleg op raad van bestuur-niveau met een externe consultant die de samenwerking begeleidt. En bij signifcante afwijkingen moeten dit UMC-overleg en de twee raden van bestuur dat goedkeuren.

Anderzijds willen we daar ook niet te rigide mee omgaan. Natuurlijk zijn er verschillen. Wij zullen bijvoorbeeld ons radiologiesysteem niet meteen vervangen terwijl UMC Utrecht een radiologiesysteem heeft van iSoft dat wel wordt vervangen. En wij hebben een ERP van Oracle en UMC Utrecht een ERP van SAP. Bij de gemeenschappelijke configuratie gaat het echter met name om de zorgprocessen en de inrichting van zorgpaden.”

Waarom is de keuze op ChipSoft gevallen?

“In wezen is dat simpel, ChipSoft had de meeste punten. We hebben op basis van een aantal hoofdpunten – zoals functionaliteit, implementatie, prijs en de presentatie van een proof of concept – een heel uitgebreid puntenstelsel opgesteld en daar de vier overgebleven leveranciers op gescoord. Geen van de vier leveranciers voldoet direct aan alle eisen maar dan is het belangrijk of bepaalde functionaliteiten op korte termijn ontwikkeld worden; toekomstige functionaliteit krijgt zo ook punten. ChipSoft is daar als beste uit de bus gekomen en ze scoorden, zoals ze dat ook in hun persbericht hebben gezet, met name goed op gebruiksvriendelijkheid, geïntegreerdheid en financiële afhandeling. Maar de andere partijen zaten dicht in de buurt.”

Ik hoorde dat het om een contract ging van 40 miljoen euro?

“Daar kan ik niks over zeggen maar het gaat in ieder geval om een significant bedrag. Als je alleen maar bedenkt dat zo’n 5000 van onze 7000 medewerkers ermee gaan werken. En voor UMC Utrecht geldt hetzelfde. En al die medewerkers moeten ook nog opgeleid worden. Zeker de helft van mijn afdeling is bij de implementatie betrokken en naast elke it-medewerker ook nog eens drie à vier andere ziekenhuismedewerkers. Want uiteindelijk is het geen it-project maar een ziekenhuisbrede reorganisatie. De keuze voor ChipSoft is dan ook niet door de it-organisatie gemaakt maar door de gehele ziekenhuisorganisatie en iedereen staat achter deze keuze.”

Hoe ziet de planning er nu uit?

“Het is de bedoeling dat het ZIS en EPD in mei 2011 met een big bang live gaat. Dat betekent dat we tot dat tijdstip gaan bouwen, testen, mensen gaan opleiden en nog eens testen. Bij het UMC Utrecht vindt de big bang zes weken later plaats zodat alle mensen van ChipSoft, UMC Utrecht en het LUMC beschikbaar zijn. Want bij zo’n big bang is het noodzakelijk dat er bij wijze van spreken achter de rug van elke dokter iemand klaar staat om te helpen.” (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.