Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nieuwbouw ziekenhuizen mogelijk te krap

Nieuw bouwende ziekenhuizen die uitgaan van een dalende beddencapaciteit kunnen volgens de laatste voorspellingen over tien jaar een plaatstekort hebben. Dit blijkt uit een onderzoek van Aart van de Vijsel van het Bouwcollege, voor het Centrum Zorg en Bouw van TNO.

Het gaat om bouwende ziekenhuizen die uitgaan van een dalende beddencapaciteit van 2 à 2,5 bedden per 1000 inwoners. Echter, na een daling in 2002 neemt het aantal ziekenhuisopnamen weer toe. Ziekenhuizen die van een daling uitgaan kunnen volgens de laatste voorspellingen over 10 jaar een plaatsentekort hebben.

Bouw ziekenhuizen

De mate waarin de vraag gaat toenemen is onzeker. Het scenario met de sterkste groei komt uit op een capaciteitsvraag van wel 2,8 promille. Flexibiliteit in het gebouw is nodig om in te kunnen spelen op deze onzekerheden in de vraagontwikkeling.

Toename dagopnamen

Het grootste deel van de toename in opnamen is een gevolg van een toename van het voorkomen van ziekten in de bevolking los van de demografie, nieuwe behandelen onderzoeksmogelijkheden, een autonome groei en een tijdelijke inhaalvraag die gericht is op het wegwerken van wachtlijsten. De toename van het aantal dagopnamen blijkt maar voor een klein deel direct voor rekening van de vergrijzing van de bevolking te komen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Banken stellen nieuwe eisen bij nieuwbouw

Zorginstellingen krijgen 320 mijloen voor bouw

Nieuwbouw krijgt fors lagere EPC

Bouwen op wankele gronden

1 REACTIE

  1. Een paar jaar geleden hadden we nog een prognose van 1.8 pro mille.( VWS ) Zelf vond ik dat nog te hoog. We gaan steeds meer naar Dagopnames. Dat is de toekomst door nieuwe technologieen.Dat is onze toekomst in de Zorg & Client-vriendelijk.Niemand zit te wachten op een Ziekenhuisopname voor langere duur.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.