Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe bekostiging acute ggz

De financiering van de zorg voor patiënten met een psychiatrische aandoening verandert. De bekostiging van een crisisdienst verloopt de eerste 72 uur niet meer via dbc’s, maar via een regionaal budget. Op die manier moet versnippering van het aanbod worden voorkomen.

Vergoedingen voor een crisisdienst zijn nu gekoppeld aan patiënten. Binnenkort verandert dat in regionale budgetten waaruit zorgaanbieders kosten kunnen declareren. Een vergoeding gekoppeld aan een patiënt werkt niet goed omdat niet alle patiënten na triage een psychische stoornis blijken te hebben. Als er geen sprake is van een psychische stoornis kunnen zorgverleners kosten die ze al hebben gemaakt niet declareren.

Standaardbudget

Daarbij is het voor dunbevolkte gebieden moeilijker een crisisdienst overeind te houden omdat acute zorg 24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar moet zijn. De beschikbaarheidsvergoeding als onderdeel van de dbc leidt tot onder- of overdekking; zorgaanbieders die meer dbc’s declareren ontvangen nu een hogere beschikbaarheidsvergoeding. Zorgaanbieders in dunner bevolkte gebieden met minder patiënten moeten ook altijd beschikbaar zijn, maar krijgen dus een lagere vergoeding. Met de nieuwe bekostiging is er een standaardbudget. Omdat dit budget onvoldoende kan zijn, komt er een voor- en na berekening.

Geen concurrentie

De budgetbekostiging geldt voor de eerste drie dagen na het inschakelen van de acute ggz. Na die drie dagen moeten zorgverzekeraars en aanbieders individueel inkoopafspraken maken. Voor die eerste drie dagen van de zorg is er nu dus geen concurrentie meer tussen zorgverzekeraars bij de zorginkoop. Volgens de staatssecretaris van VWS, Paul Blokhuis, is dit ook logisch. ‘Voor mensen die zijn aangewezen op de acute ggz is een afweging tussen verschillende zorgaanbieders ook minder aan de orde.’ De nieuwe financiering zou ook de versnippering van het aanbod in de acute ggz moeten voorkomen.

De bekostigingswijziging gaat waarschijnlijk in per 1 januari 2019 samen met de nieuwe zorgstandaard Acute psychiatrie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.