Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe ‘EHBO-cursus’ voor acute psychische klachten

Ggz-organisaties Mondriaan en GGzE starten de training Mental Health First Aid (MHFA). De training biedt kennis en vaardigheden om eerste hulp te geven aan mensen met ernstige en acute psychische klachten. Volgens de instellingen is vanwege de ambulantisering van de ggz hier steeds meer behoefte aan.
Nieuwe ‘EHBO-cursus’ voor acute psychische klachten
Foto: iStock

Eén op de vier Nederlanders krijgt ergens in het leven te maken met psychische problemen. Steeds vaker leidt dat tot ernstige psychische klachten en crisissituaties. Door de ambulantisering in de psychiatrie maken mensen met een psychische kwetsbaarheid steeds zichtbaarder onderdeel uit van onze samenleving. Bestuurder Joep Verbugt van GGzE zegt: ‘De kennis over psychische klachten en hoe daarmee om te gaan ontbreekt bij de gemiddelde Nederlander. Niet alleen daar; ook bij hulpverleners – zoals brandweer en politie – die in toenemende mate te maken krijgen met mensen die psychisch in de war zijn. Mondriaan en GGzE willen de hulpverleners ondersteunen met kennis en vaardigheden zodat zij de vaak complexe situaties optimaal voorbereid tegemoet kunnen treden.’

De tijd is rijp

De training MHFA wordt al in talloze landen over de hele wereld gegeven, maar nog niet in Nederland. ‘Wij achten er de tijd rijp. De eerste trainers zijn inmiddels opgeleid en klaar om hun kennis door te geven. De introductie van deze training gebeurt gefaseerd. De focus ligt in de eerste fase op beroepskrachten, die in hun werk te maken kunnen krijgen met mensen met psychische klachten. Voorbeelden zijn medewerkers in het onderwijs en bij politie, justitie en brandweer. In een later stadium wordt de cursus breed aan het publiek aangeboden, net zoals nu ook gebeurt bij EHBO cursussen.’

Cursus

MHFA biedt kennis en inzicht en leert de deelnemer hoe om te gaan met iemand die psychische klachten ontwikkelt of in een crisissituatie verkeert. Het begint met het bijspijkeren van algemene kennis: wat zijn stoornissen zoals depressie, psychose en een angststoornis? Wanneer spreken we van een crisis en onder welke omstandigheden kan die zich voordoen? Deelnemers leren de symptomen herkennen, ze leren waar ze hulp kunnen halen en wat ze zelf kunnen doen om de betrokkene bij te staan.

MHFA is in 2000 in Australië ontwikkeld. Het wordt momenteel in 23 landen ingezet, waaronder de Verenigde Staten. Ook first lady Michele Obama heeft de training gevolgd. In Groot-Brittannië hebben al meer dan duizend trainers en 85.000 mensen de training gevolgd. Onderzoek wijst uit dat deelnemers zich na voltooiing van de training voldoende toegerust voelen om wanneer nodig hulp te bieden.

Geestelijke gezondheidszorg

Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.