Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Nieuwe kortingen op tarieven specialisten bekend

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de prestaties en tarieven voor de ziekenhuiszorg in 2011 bekendgemaakt. Daarin is op aanwijzing van de minister van VWS ook de korting op de honoraria voor de medisch specialisten verwerkt. Daarbij gaat het om een extra korting van 4,08 procent voor de specialisten.
Nieuwe kortingen op tarieven specialisten bekend

In de honoraria van de vrijgevestigde medisch specialisten zijn verschillende kortingen verwerkt. Zo is de overschrijding van 512 miljoen die de specialisten in 2008 boekten structureel in de tarieven van 2011 verrekend. Deze is per specialisme gedifferentieerd, op basis van het model dat de NZa daarvoor eerder dit jaar ontwikkeld heeft. Bekijk de verschillende kortingen per specialisme.

Overschrijding

Daarnaast is de extra overschrijding van 94 miljoen over 2009 verwerkt, die de minister van VWS in november bekendmaakte. Deze additionele overschrijding is in de honoraria niet gedifferentieerd doorgerekend en leidt tot een generieke korting van 4,08 procent voor alle specialismen in 2011. Dat deze 94 miljoen niet gedifferentieerd in de tarieven is verwerkt, is omdat pas in de loop van 2011 duidelijk wordt welke specialismen verantwoordelijk zijn voor deze overschrijding.

Ondersteunend specialisten

Tenslotte is de compensatie voor de ondersteunend specialisten aangepast, omdat zij in 2010 teveel gekort zijn. Voor consumenten betekent dit nieuwe DBC-pakket dat zij in 2011 soms minder en soms meer gaan betalen voor zorgprestaties dan in 2010. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Korting op specialisten valt lager uit

Ziekenhuizen vrezen budgetkorting

Orde daagt NZa opnieuw vanwege tariefkorting

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

10 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Niet om het een of ander, maar bij het spoor of de post krijgen mensen niet eerst 25 procent meer dat dan een jaar later weer wordt ingehouden. Die postbodes worden geacht die 15 procent van hun salaris van ongeveer 30.000 euro per jaar af te staan. Ik vind de vergelijk ronduit stuitend.

  3. Als postbodes gevraagd wordt om 15% in te leveren, weigeren ze, staken ze, en leveren ze drie dagen geen post.
    Wat doen medisch specialisten als ze met zo’n 25% gekort worden? Stoppen ze met leveren?
    Wie dit nog maatschappelijk verantwoord vindt mag het zeggen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.