Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe lector ICT-innovaties in de Zorg bij Windesheim

Mario Gibbels
Novay onderzoeker Marike Hettinga wordt op dinsdag 3 november geïnstalleerd als lector ICT-innovaties in de Zorg bij Windesheim. Hoe maak je de belofte van telezorg waar? Dit is het thema van haar lectorale rede ‘Telezorg: van Buzz naar Business?’.

Oplossing voor vergrijzing en het tekort

“Telezorg en toepassingen zoals teleconsultatie en telemonitoring, worden gezien als de oplossing voor het groeiend aantal mensen dat een beroep doet op de zorg”, stelt Hettinga. “Het lijkt een oplossing voor de vergrijzingsproblematiek en het tekort aan zorgpersoneel.” Hettinga: “Toch komen deze toepassingen maar mondjesmaat terug in de huidige gezondheidszorg, omdat in de ontwikkelingsstadia van toepassingen te weinig wordt geanticipeerd op het business model.” Een succesvolle innovatie moet volgens Hettinga waarde opleveren voor zowel de gebruiker als de aanbieder. “Als je daar vanaf dag één rekening mee houdt, vermijd je vanzelf de valkuilen voor een succesvolle implementatie.”

Leidraad ontwikkelen

De komende tijd gaat Hettinga een Innovatie- en Opschalingsleidraad ontwikkelen die telezorgprojecten ondersteunt bij het overbruggen van de kloof naar de praktijk. Daarvoor zal zij samenwerken met verschillende zorginstellingen, gemeenten, de provincie Overijssel en bedrijven om te toetsen of het instrument in de praktijk goed werkt. Naast Marike Hettinga houdt op 3 november ook collega lector dr. William Goossen zijn rede. Zijn presentatie gaat over de invoering van het Elektronisch Patiëntendossier. (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.