Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe norm voor patiëntveiligheid gepubliceerd

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Er is een nieuwe norm voor patiëntveiligheid gepubliceerd, de NEN 8009:2018. Deze norm is nu van kracht. De tot nu toe geldende norm stamt uit 2014.
nieuwe norm patiëntveiligheid nen 8009
iStock

De NEN 8009:2018 ‘Veiligheidsmanagementsysteem voor ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszorg verlenen’ vervangt de NTA 8009:2014.

Veiligheidsmanagementsysteem

NEN 8009 beschrijft de basiseisen voor een veiligheidsmanagementsysteem voor ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszorg verlenen. Een veiligheidsmanagementsysteem richt zich op het beheersen van risico’s. Ook ligt de focus op het benutten van kansen voor het minimaliseren van vermijdbare schade aan de patiënt.

‘Positief veiligheidsdenken’

Bij de ontwikkeling van NEN 8009 zijn de goede resultaten meegenomen die zijn bereikt in het terugdringen van de vermijdbare schade met NTA 8009 en de VMS thema’s. Nieuw zijn
eisen uit een positief veiligheidsdenken, die het leren van de dingen die goed gaan, moeten bevorderen.

Branchepartijen

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Federatie van Medisch Specialisten (FMS), Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) hebben gezamenlijk met Nederlandse stakeholders NEN 8009 ontwikkeld.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.