Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe ontslagronde bij GGz Centraal

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De ggz-instelling wil 170 fte's schrappen. Het kunnen er ook nog meer worden, of wellicht iets minder. Dat laat een woordvoerder weten.
logo ggz centraal.png

Transitie
Deze maatregel maakt deel uit van een nieuw reorganisatieplan. Landelijke ontwikkelingen als de afbouw van bedden, ambulantisering en de transitie van zorg naar de Zorgverzekeringswet leiden tot goedkopere zorg en dus minder inkomsten voor de ggz-instellingen. In de afgelopen twee jaar zijn al 180 fte’s komen te vervallen, vooral bij de ondersteunende functies. Welke functies nu op de tocht staan, is nog onderwerp van overleg. De plannen worden eerst verder doorberekend en met de OR besproken.

Beddenafbouw
Hoewel het GGz Centraal financieel een stuk beter gaat, ziet de organisatie zich genoodzaakt om nu weer een reorganisatie door te voeren om ‘toekomstbestendig’ te blijven. Zowel bij de kinder- en jeugdpsychiatrie als bij volwassenen en ouderen zal de afbouw van bedden in de ZVW in de komende jaren doorzetten. De basis-ggz verliest nog steeds klanten aan de praktijkondersteuner ggz van de huisarts.

Concentreren
De algemene psychiatrie blijft in het hele werkgebied behouden, maar de gespecialiseerde afdelingen worden geconcentreerd per behandelsoort. GGz Centraal noemt de klinieken voor dubbeldiagnose, verslaving, niet aangeboren hersenletsel/NAH en de Zwaluw/Enk, Transit en Marina de Wolf. Het is niet de bedoeling om alle gespecialiseerde ggz naar een locatie terug te brengen. Zo wordt de kinder- en jeugdpsychiatrie verplaatst naar Almere en komt de behandeling van dubbeldiagnoses vermoedelijk in Laren.

Vastgoed
GGz Centraal heeft veel gebouwen in eigen beheer. Die worden zoveel mogelijk afgestoten, zo vertelt de woordvoerder. Voor de twee grote terreinen, Veldwijk en Zon & Schild, worden in samenwerking met de gemeenten herontwikkelingsplannen gemaakt. Men kijkt of er woningen in de gebouwen kunnen komen, of bedrijfjes. Op het terrein van Zon & Schild in Amersfoort staan al gebouwen leeg. Er zijn vergevorderde plannen om het COA daar tijdelijk gebruik van te laten maken voor de opvang van minderjarige asielzoekers met een vluchtelingenstatus.

Bank
Eind 2013 zette huisbankier de Rabobank GGz Centraal onder bijzonder beheer. De organisatie leed dat jaar 11 miljoen euro verlies. De maatregelen die toen genomen zijn hebben geleid tot een bescheiden positief resultaat in 2014 en een financieel gezonde uitgangspositie voor 2015. In die periode is ook de kredietfaciliteit van de bank ingeperkt. In 2013 leende GGz Centraal nog voor 50 miljoen euro kort geld. Dat is nu teruggebracht tot circa 20 miljoen euro, onder meer door verbeterde afspraken over de financiering van onderhanden werk met de zorgverzekeraars en het stroomlijnen van het registratie- en facturatieproces.

Werkkapitaal
Hoewel dit aanzienlijk minder is dan de maximale kredietfaciliteit die is overeengekomen met de bank acht GGz Centraal het noodzakelijk om voor haar werkkapitaalfinanciering niet afhankelijk te zijn van de bank, wat het belang van de huidige maatregelen onderstreept. De transitie van delen van de ZVW en WLZ zorg naar gemeenten (Jeugdwet en WMO) maakt dit een complex proces. 

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.