Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe spellen voor training artsen

Mark van Dorresteijn
Vier Nederlandse gamebedrijven hebben een week lang spelconcepten ontworpen om artsen in opleiding te trainen op het gebied van patiëntveiligheid. De prototypes zijn samen met het Academisch Medisch Centrum (AMC) en onder leiding van Dutch Game Garden gemaakt.
Nieuwe spellen voor training artsen

De games zijn gemaakt om de onderlinge communicatie en het houden van overzicht tijdens gecompliceerde operaties te trainen. Deze aandachtspunten zouden volgens intern onderzoek van het AMC de patiëntveiligheid kunnen vergroten. Onveilige situaties ontstaan door gebrekkige communicatie, onervarenheid met bepaalde situaties in het ziekenhuis of stress in de operatiekamer. De kosten hiervan worden geschat op zo’n 167 miljoen euro per jaar.

Samenwerking

De bedrijven die aan de ontwikkeling werkten, waren Flavour, Little Chicken, Grendel Games en Weirdbeard. “De uitdaging was om de gamebedrijven zo snel mogelijk voldoende medische vakkennis bij te brengen”, zegt Jan Pieter van Seventer, strategisch directeur van mede-organisator Dutch Game Garden. “Samen met constante feedback vanuit de medische wereld konden ze zo echt wat zinnigs maken. Dat is goed gelukt.” Tijdens de ontwikkeling van de concepten kregen de bedrijven ook ondersteuning van medische en didactische experts.

Games

Flavour richtte zich met de game OK GO! op het oefenen van procedures die artsen moeten volgen bij een galblaasoperatie. Spelers wijzen uiteenlopende medische handelingen toe aan het juiste lid van het operatieteam. In Airway Angels van Grendel Games dienen spelers met de bemanning van een ruimteschip levens te redden door op de juiste manier de luchtweg te controleren. Weirdbeard maakte een spel dat spelers dwingt om op de juiste signalen te letten en irrelevante informatie te negeren. In Airplay van Little Chicken krijgen spelers patiënten te zien voor wie ze in korte tijd de juiste soort behandeling moeten kiezen.

Op 28 maart presenteert Dutch Game Garden samen met het AMC in de jaarbeurs in Utrecht de bevindingen van het bootcamp aan een publiek van zorgpersoneel, artsen en onderzoekers.

(Zorgvisie / ICTzorg – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Dutch Game Garden )

Lees meer:

Compleet verslag inclusief foto’s

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.