Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Nieuwe WAO-uitkering gaat omhoog’

DEN HAAG - De uitkering van mensen die volgens de nieuwe WAO volledig arbeidsongeschikt zijn, wordt volgens premier Balkenende per 1 januari volgend jaar verhoogd.

De zogeheten nieuwe WAO-uitkering Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA) gaat met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2006 omhoog van 70 naar 75 procent van het laatstverdiende loon.

Algemene beschouwingen

Dat stelde de premier donderdag bij de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer na een verzoek van het CDA een dag eerder. Aanvankelijk zou het kabinet pas volgend jaar een besluit nemen over een hogere IVA-uitkering. Maar volgens Balkenende is al aan voorwaarden voldaan die een verhoging rechtvaardigen, onder meer een lagere instroom in de nieuwe WAO.

Voorwaarden

Bij de invoering van de nieuwe, strengere WAO dit jaar was afgesproken dat de uitkeringen voor mensen die helemaal niet meer kunnen werken volgend jaar zouden stijgen, op voorwaarde dat het aantal nieuwe arbeidsongeschikten zou dalen tot minder dan 25.000 per jaar. Ook moeten werkgevers en vakbonden de doorbetaling van ziekengeld via cao-afspraken beperken.

Prikkel

Volgens de premier blijkt momenteel dat 83 procent van de werknemers die onder een cao vallen, bij ziekte een prikkel krijgt om zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan. Dat gebeurt door in de eerste twee jaar van verzuim maximaal 170 procent salaris uit te betalen. Zieke werknemers krijgen vaak pas weer volledig uitbetaald als ze zoveel mogelijk proberen om aan het werk te gaan.

Oppositie

De linkse oppositiepartijen SP en PvdA vinden dat ook ‘oude’ WAO’ers die nu in een herkeuringsoperatie volgens strengere normen volledig worden afgekeurd, recht hebben op de hogere uitkering. Maar Balkenende wil dat besluit aan een volgend kabinet overlaten. (ANP)

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.