Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘NMa en NZa moeten zich buigen over conflict Assen’

Redactie Zorgvisie
Mededingingsdeskundigen vinden dat de marktmeesters NMa en NZa zich moeten buigen over de uitspraak van het Scheidsgerecht Gezondheidszorg over het conflict tussen chirurgen en bestuur van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen.
'NMa en NZa moeten zich buigen over conflict Assen'

Het ziekenhuisbestuur pikte het niet dat eigen chirurgen om de hoek een kliniek zijn gestart. Zonder formele toestemming van het bestuur, dat zijn gelijk haalde bij het scheidsgerecht. Leidend voor het gerecht was de toestemmingsvereiste in de toelatingsovereenkomst.

Concurrentie beperken

Maar het gerecht heeft zijn huiswerk niet goed gedaan, vindt Martijn Snoep, mededingingsadvocaat bij advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek. In het decembernummer van Zorgvisie Magazine zegt hij: “Niet alleen roept de motivering van het scheidsgerecht vragen op, het gerecht had ook moeten bekijken of de toelatingsovereenkomst tot gevolg heeft dat de concurrentie wordt beperkt, ook al is dat niet het doel. In dat geval is de overeenkomst toch verboden.”

Initiatieven ondernemende medisch specialisten onderuit

Ook hoogleraar zorgeconomie en mededingingsdeskundige Marcel Canoy vindt de toestemmingsvereiste in de toelatingsovereenkomst vreemd. “Die stelt ziekenhuizen in staat om initiatieven van ondernemende medisch specialisten onderuit te halen. Het is vreemd dat het ziekenhuis zelf kan besluiten een vernieuwend initiatief in de kiem te smoren met het argument dat daardoor nog meer omzet wegvloeit.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Scheidsgerecht fluit specialisten terug

Ziekenhuis en artsen in Assen ruziën door

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.