Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NMa: ‘Overname Emergis door Parnassia vereist vergunning’

Mark van Dorresteijn
De overname van Stichting Emergis door Parnassia Bavo Groep beperkt mogelijk de concurrentie. Dat concludeert de Nederlandse Mededingingsautoriteit na een eerste onderzoek.
NMa: 'Overname Emergis door Parnassia vereist vergunning'

Als de ggz-instellingen een vergunning aanvragen dan moet de NMa binnen dertien weken beslissen of de concentratie wordt toegestaan. Het vervolgonderzoek zal zich ondermeer richten op de vraag hoe groot de concurrentiedruk is op Emergis van andere ggz-aanbieders in Zeeland. Daarnaast gaat de NMa na wat de mogelijke invloed kan zijn van ggz-aanbieders die willen toetreden tot de Zeeuwse markt. Ook inventariseert de NMa of er voor patiënten in Zeeland voldoende keuzemogelijkheden overblijven.

Concurrentiebeperking

Emergis is de grootste ggz-aanbieder in Zeeland. Parnassia Bavo Groep vormt volgens de NMa op dit moment een belangrijke concurrent vormt voor Emergis via haar PsyQ-vestiging in Goes. Door de overname verdwijnt PsyQ als onafhankelijke keuzemogelijkheid voor Zeeuwse patiënten op het gebied van niet-klinische ggz aan volwassenen en ouderen. Daarnaast heeft de Parnassia Bavo Groep een sterke positie in de aan Zeeland grenzende regio Zuid-Holland. Door de overname valt de Parnassia Bavo Groep weg als belangrijke potentiële concurrent van Emergis. Dit kan gevolgen hebben voor de betaalbaarheid en kwaliteit van de geestelijke gezondheidszorg in Zeeland.

(Zorgvisie / ICTzorg – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP – Lex van Lieshout)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.